понеділок, 09 квітня 2018 11:00

Журналісти оприлюднили чергові докази причетності російського військового до катастрофи Боїнгу-МН17

Журналісти оприлюднили чергові докази причетності російського військового до катастрофи Боїнгу-МН17
Журналісти вперше поспілкувалися з братом Дубинського. Фото: "Радіо Свобода"

Журналісти знайшли чергові докази причетності російського військового Сергія Дубинського до збиття малазійського Боїнгу-МН17 на Донбасі.

До війни він жив в одному з сіл Донбасу. Зараз в Україні у нього залишилися близькі родичі, повідомляють "Донбас.Реалії".

Журналісти зібрали докази того, що комплекс "Бук" переміщався по контрольованій бойовиками території у сторону селища Первомайського, звідки і був зроблений постріл.

На записах СБУ під позивним "Хмурий" з'являється людина, яка дає вказівки про транспортування "Бука". Його ідентифікував керівник громадської організації "Європростір" Олег Батурин.

"Він був, фактично, одним із архітекторів управлінських військових органів в ДНР. Потім на базі цих відділів, які він створив, він сформував так зване Головне розвідувальне управління ДНР, яке сам й очолив", – розповідає Олег Батурин.

Батурин з'ясував, що справжнє ім'я "Хмурого" – Сергій Дубинський. Він був полковником Головного розвідувального управління Генерального штабу Росії. Батурину вдалося отримати документи, які підтверджують, що на Донбасі Дубинський залишався чинним російським військовослужбовцем.

"Про це він засвідчив сам у своєму клопотанні до Південного військового округу Росії про видачу йому коштів на придбання житла як військовослужбовцю. Він у цьому клопотанні вказав свій особистий номер і період служби у збройних силах Радянського Союзу і Російської Федерації по грудень 2014 року", – каже керівник громадської організації "Європростір" Олег Батурин.

Батурину також вдалося з'ясувати, що до війни Дубинський жив у Донецькій області у селищі Велика Новосілка.

Журналісти програми "Донбас.Реалії" поговорили з мешканцем Великої Новосілки Олександром. Він каже, що дружив з Дубинським з дитинства.

"Дуже хороший, нормальний хлопець. Я вважаю те, що про нього там кажуть всіляке, що він ракету привіз. Ну, хто пенсіонеру довірить "Бук"?", - каже Олександр.

Сусід підтвердив, що Дубинський брав участь у конфлікті в Афганістані та Чечні.

За словами місцевих, з Великої Новосілки Дубинський поїхав ще задовго до початку війни на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа MH17: Російський генерал хоче судитися з журналістами

Останнім місцем проживання Сергія Дубинського в Україні став двоповерховий будинок у селищі Сторожеве. Журналісти з'ясували, що цей будинок порожній.

Сусід по двору переїхав в Сторожеве вже після початку бойових дій і колишніх господарів не застав. Повідомив журналістам, що у Дубинського в Україні залишився рідний брат.

"А ось брат, Роман, він у Києві і теж якийсь військовий. І він через рієлтора цей будинок продає. Але Роман і Сергій начебто, на цьому ґрунті політичному, вороги. Той за Україну, а той за ДНР", – розповідає сусід Дубинського.

Роман Дубинський повідомив, що його брат дійсно був російським військовим і воював на боці бойовиків у 2014 році.

"Він мені сам подзвонив і сказав, що він "зараз в ДНР". Я кажу, "а що ти там робиш, сенс?" Я принципово не розумію. У мене інша позиція – повністю проукраїнська", – стверджує він.

Дубинський казав братові, що літак збила українська сторона. Всі докази назвав провокацією. Рідний брат впізнав голос "Хмурого" на записах СБУ.

"Схожий, так. Те що я чую – так, є схожість, і дужа сильна", – сказав Роман Дубинський під час прослуховування записів. Роман підтвердив, що Сергій Дубинський поїхав з Донбасу на початку 2015 року і осів на хуторі Великий Лог Ростовської обл.

Сам Сергій Дубинський спілкуватися з журналістами відмовився.

17 липня 2014 року "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН-17 Амстердам – Куала-Лумпур, упав на території захопленої Донецької області – усі 298 осіб загинули.

За висновком Bellingcat, "Бук" перевозив відставний російський генерал-майор Сергій Дубинський ("Хмурий").

Зараз ви читаєте новину «Журналісти оприлюднили чергові докази причетності російського військового до катастрофи Боїнгу-МН17». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути