Ексклюзиви
пʼятниця, 28 липня 2023 07:26

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ мають успіхи на кількох напрямках – свіжі карти боїв від ISW
8

Збройні сили України ведуть контрнаступ одразу на кількох напрямках фронту. Звільнили населений пункт на Бахмутському напрямку в Донецькій області та просуваються в західній частині Запорізької області.

Ситуація в Харківській та Луганській областях лишається складною, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Бої на Донбасі тривають.

Російські війська провели невдалі наступальні дії поблизу Надії в 14 км на південний захід від Сватового та на південь від Новоселівського.

Міністерство оборони Росії заявило, що підрозділи 7-го мотострілецького полку (11-й армійський корпус Балтійського флоту РФ) нібито захопили невизначені позиції на захід від Куземівки в 13 км на північний захід від Сватового. В ISW не спостерігають візуального підтвердження таких заяв.

Російська армія безуспішно атакувала в районі на південь від Діброви.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Кадри, опубліковані 26 липня, показують, що ЗСУ просувалися на північ від Кліщіївки в 7 км на південний захід від Бахмута. Продовжували наступальні дії на північ і південь від міста-фортеці. Російські джерела стверджували, що українські сили проводили штурми поблизу Залізнянського, Берхівки, Кліщіївки, Андріївки та Північного.

27 липня армія РФ контратакувала навколо Бахмута, але не досягла жодних підтверджених успіхів. ЗСУ відбили російські напади на північ від Хромового, на північ і південь від Кліщіївки та на схід від Дружби.

27 липня українські сили здійснили обмежені наземні атаки на ділянці Авдіївка-Донецьк.

Російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Авдіївки та Мар'їнки. Росіяни продовжують спроби оточити Авдіївку. Бої в цьому районі є такими ж інтенсивними, як на Бахмутському напрямку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вказали на ознаки підготовки Росією блокади Чорного моря

Після запеклих боїв українські війська звільнили Старомайорське, що в 9 км на південь від Великої Новосілки. Деякі російські джерела висловили стурбованість щодо здатності Росії втримати Урожайне.

Російські війська здійснили невдалі наземні атаки з метою відбити втрачені позиції поблизу Старомайорського 27 липня.

ЗСУ продовжили наступальні операції на заході Запорізької області й просунулися у цьому районі. Геолокаційні кадри свідчать, що українські війська додатково просунулися на схід від Роботиного в 10 км на південь від Оріхова.

Українські сили також здійснили значне просування на Мелітопольському напрямку. Просунулися далі в західній Запорізькій області, ніж ISW наразі змогла візуально підтвердити. Геолокаційні кадри, опубліковані 27 липня, показують, що одна українська бронемашина досягла російських протитанкових позицій на північний захід від Вербового в 17 км на південний схід від Оріхова. Це приблизно за 3,5 км за нинішньою оцінкою лінії фронту ISW.

Той факт, що одна ця українська машина просунулася так далеко до російських оборонних ліній, очевидно, не зазнавши російського вогню, свідчить про те, що українські сили могли просунутися в околицях на південний схід від Оріхова.

Російська окупаційна влада намагається обмежити в'їзд цивільного населення, щоб забезпечити ширші зусилля з відновлення дороги, що з'єднує Арабатську косу з окупованою Херсонською областю та Кримом, як надійної наземної лінії зв'язку (GLOC) для підтримки російських сил на півдні України.

Російська влада продовжує намагатися закріпити військову позицію в Чорному морі, щоб, можливо, створити умови для блокади чи якоїсь меншої кампанії проти України.

Чорноморський флот РФ збільшує військову присутність у регіоні. Ймовірно, він намагається створити умови для примусової зупинки та обшуку цивільних суден і посилення контролю.

Але навряд Росії вдасться заблокувати Чорне море, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ мають успіхи на кількох напрямках – свіжі карти боїв від ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути