Ексклюзиви
четвер, 14 листопада 2019 12:33

Жодні дослідження не можуть зупиняти відновлення цілісності держави - Марія Золкіна

Жодні дослідження не можуть зупиняти відновлення цілісності держави - Марія Золкіна
Аналітик фонду "Демократичні ініціативи" Марія Золкіна: "Москва апелюватиме до цієї так званої громадської думки "народу Донбасу". Фото: 112.ua

А українські аналітики й поважне видання легітимізували викривлену реальність. Кремль цим скористається. Про це в коментарі Gazeta.ua сказала політичний аналітик фонду "Демократичні ініціативи" Марія Золкіна.

"Є серйозні розбіжності у порівнянні цього дослідження з іншими. Наприклад, опитування Німецького центру східноєвропейських і міжнародних студій показало, що 55 відсотків респондентів обрали реінтеграцію Донбасу в Україну, а за приєднання до РФ проголосувало 45", - каже Золкіна.

Існує поняття валідності дослідження. Технічно ніби все правильно, але системні викривлення заважають упевнитися в настроях. Це пов'язано з безпекою й страхом людей. Вони п'ять років живуть в обмеженому інформаційному просторі. Відірвані від українського політичних реалій.

"Москва апелюватиме до цієї так званої громадської думки "народу Донбасу". Росіяни багато разів могли провести на окупованих територіях свою соціологію, але з їхньої подачі виглядало б неправдиво. А українські аналітики й поважне видання легітимізували викривлену реальність. Кремль цим скористається", - підкреслила аналітик.

Фракція "Голос" запропонувала вийти з Мінських домовленностей й заморозити конфлікт. Для прихильників такої позиції дослідження стверджуватиме відмову від боротьби за повернення окупованих територій. Але жодні опитування не може зупиняти спроби відновити кордон.

Не є катастрофою заморозити виконання Мінських домовленностей. Якщо Росія висуває чергові умови до початку Нормандської зустрічі (між лідерами України, Німеччини, Франції та РФ. - ГПУ), краще зупинити переговорний процес. Зосередитися на внутрішній політиці. Займатися програмами підтримки зв'язків із мешканцями окупованих територій. Спростити перетин лінії розмежування, дозволити дрібну торгівлю, змінити систему верифікації внутрішньо-переміщених осіб. Запровадити освітні програми для дистанційного навчання і полегшення вступу до українських вузів.

Для внутрішньої політики опитування може мати негативні наслідки. Частина суспільства може протестувати. Мовляв, навіщо допомагати громадянам, які ненавидять Україну?

Росія захотіла від України прямих переговорів з бойовиками так званих ДНР і ЛНР щодо поправок до закону про особливий статус окупованих районів Донбасу.

Зараз ви читаєте новину «Жодні дослідження не можуть зупиняти відновлення цілісності держави - Марія Золкіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути