Ексклюзиви
четвер, 11 жовтня 2018 18:14

"Знайшли у собі сили говорити" - в Києві показали фільм про полонених

5 колишніх полонених стали героями фільму "Крихка Свобода". Прем'єра кінокартини про проблему незаконного ув'язнення відбулася10 жовтня в кінотеатрі Жовтень.

Кінематографісти об'єднання Вавилон'13 та студії DocNoteFilms, спільно з правозахисниками Східноукраїнського центру громадських ініціатив (СЦГІ) створили 35-хвилинну документальну картину про долі чоловіків і жінок, які були ув'язнені в підвалі приміщення колишньої Луганської ОДА, одразу ж після окупації регіону.

На прем'єру прийшли кінематографісти, правозахисники, а головне – прийшли самі герої фільму. 5 колишніх полонених таки вийшли на сцену, щоби глядач остаточно зрозумів, що все на екрані – не вигадка.

Автор: Надані Каріною Дорошенко
  Прем’єра кінокартини про проблему незаконного ув’язнення "Крихка Свобода"
Прем’єра кінокартини про проблему незаконного ув’язнення "Крихка Свобода"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підготували подання до суду в Гаазі про сексуальні злочини щодо полонених на Донбасі

"Людей, які пережили незаконне ув'язнення, зазнали різних форм насильства, дуже непросто переконати розказати про біль побаченого і пережитого. Переважно єдине, що ми можемо запропонувати "в обмін" на історію цих людей - це наші власні слова про важливість документування злочинів. Я говорю про необхідність збереження історичної пам'яті, про потребу притягнення злочинців до відповідальності, про те, що майбутнє примирення не відбудеться без встановлення правди", - каже Володимир Щербаченко, правозахисник Східноукраїнського центру громадських ініціатив. Саме документатори Центру виступили консультантами змісту фільму та допомогли з пошуком героїв.

Режисер Костянтин Кляцкін по-особливому підійшов до сюжетного вирішення. За словами режисера, "кіно було приводом поговорити про болючу тему, яка майже не підіймається". Для нього була важливою проблема незаконного ув'язнення ще й тому, що його колегу Олега Сенцова так само незаконно утримують у тюрмі. З кожною хвилиною фільму глядач все більше дізнавався про те, про що публічно майже не говорять. І лише відведений в бік погляд людини, яка пережила полон, говорив про все.

Автор: Надані Каріною Дорошенко
  Прем'єра кінокартини пройшла в кінотеатрі "Жовтень" в Києві 10 жовтня
Прем'єра кінокартини пройшла в кінотеатрі "Жовтень" в Києві 10 жовтня

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Варшаві покажуть фільм про полонених у ЛНР

Після закінчення фільму в залі запанувала кілька тиша і глядачам було важко висловити свої враження, поділитися думками. І лише коли герої фільму вийшли на сцену, майже двісті глядачів, які були в залі, аплодували стоячи.

"Звісно, ті, хто вчиняли злочини, мають понести відповідальність, згідно закону. А от питання до тих, хто мовчав, інакше", - каже одна з героїнь Вікторія Кононова. – "Запевняю вас, якщо певний вплив буде застосовано до цієї аудиторії, то розділяться тут приблизно так само, як на сході. Така ж кількість буде тих, хто мовчатиме, приблизно така ж кількість писатиме доноси на свого сусіда, приблизно така ж кількість піде в конвой у підвал. Тому перш ніж застосовувати якісь міри, робити висновки поза законом, подумайте про це".

Автор: Надані Каріною Дорошенко
  Виступ колишніх бранців після прем'єри фільму "Крихка Свобода"
Виступ колишніх бранців після прем'єри фільму "Крихка Свобода"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Право ув'язнювати: портрети злочинців на окупованому Донбасі

Над фільмом працювали: режисер фільму - Костянтин Кляцкін, оператор-постановник - Павло Липа, композитор - Роман Вишневський, звукорежисер - Василь Явтушенко, виконавчий продюсер - Сергій Малярчук, художник - Ласло Алмаші, дизайнер анімації - Сергій Григор'єв, пошук героїв та змістовне консультування - Володимир Щербаченко, Ганна Янова.

Документальний фільм "Крихка Свобода" доступний до показів у різних містах України. У вільному доступі можна буде побачити фільм після участі в кінофестивалях. А всі деталі і новини про фільм можна знайти на сторінці у фейсбуці "Крихка Свобода".

Зараз ви читаєте новину «"Знайшли у собі сили говорити" - в Києві показали фільм про полонених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути