середа, 08 квітня 2020 17:41

Зміни від Зеленського у Генштабі: на що очікувати

Зміни від Зеленського у Генштабі: на що очікувати
Президент України Володимир Зеленський своїм указом підпорядкував Генштаб новому керівнику ЗСУ. Фото: Interfax

27 березня президент Володимир Зеленський вніс зміни до положення про Генштаб Збройних сил України, згідно з якими начальник Генштабу підпорядковується Головнокомандувачу ЗСУ. Що на практиці це означатиме для українського війська та чи допоможе реально змінити ситуацію у зоні бойових дій на користь України, Gazeta.ua розповів військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

Що теоретично означає розділення посад Головнокомандувача Збройних сил України та начальника Генерального штабу ЗСУ?

Начальник Генштабу підпорядковуватиметься головнокомандувачу і виконуватиме відповідні функції: стратегічно планувати розвиток ЗСУ, планувати оборону держави, організовувати стратегічне керівництво та визначати потреби в ресурсах для виконання завдань.

Які повноваження отримає Головнокомандувач ЗСУ? А що робитиме начальник Генштабу?

Як у президента є своя адміністрація, так і в головнокомандувача повинен бути свій штаб. Береться за приклад американська модель, де військами керує комітет начальників штабів. Головнокомандувач повинен керувати військом, усі інші функції - вторинні. А начальник Генерального штабу повинен готувати військо, а не керувати ним. Кожен знає, за що він відповідає, така організація дає змогу уникнути подвійності, зосередити більше зусиль на бойовій підготовці, підтримці бойової готовності та логістиці, вона чітко розділяє: тут займаються підготовкою сил, а тут – веденням операцій.

Чому на зміни на законодавчому рівні ВРУ та президент пішли саме зараз?

Як показує досвід НАТО, така система надає більшої самостійності керівникам усіх рівнів в ухваленні управлінських рішень. І найбільше покращення, якого хочуть досягти цими реформами, – це розділити керування військами й їхнє забезпечення та підготовку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розведення сил на Донбасі не буде

Чи виграшні ці зміни для української армії в перспективі?

За радянських часів головнокомандувачем був міністр оборони. Це неефективно. Виконання спланованих заходів дасть змогу побудувати Генеральний штаб Збройних сил України за принципами, ухваленими в НАТО, в основу його діяльності буде покладено ефективні процедури та механізми планування оборони держави. Завдання і функції його структурних підрозділів планується збалансувати за обсягами, а повноваження делегувати нижчим ланкам управління та раціонально розподілити.

Нагадаємо, що 4 березня Верховна Рада внесла зміни до перехідних положень Закону "Про національну безпеку", згідно з якими розділення посад Головнокомандувача Збройних сил України та начальника Генерального штабу ЗСУ набуло чинності 27 березня.

Президент Володимир Зеленський призначив нового керівника Збройних сил України. Своїм указом на посаду командувача операції Об'єднаних сил президент призначив Сергія Наєва

Зараз ви читаєте новину «Зміни від Зеленського у Генштабі: на що очікувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути