Ексклюзиви
неділя, 25 лютого 2018 18:30

Живий щит, реактивні системи, атаки через кордон - до Гааги надійшли задокументовані злочини Росії проти України

Живий щит, реактивні системи, атаки через кордон - до Гааги надійшли задокументовані злочини Росії проти України
До Гааги відправили задокументовані злочини Росії на Донбасі. Фото: 112.international

Російські транскордонні злочини на Донбасі проти України задокументовані та передані до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Про це повідомили співробітники неурядової правозахисної організації Truth Hounds.

"У звіт включені атаки проти України з території Російської Федерації. Відзначене незаконне використанням терористами артилерії та важкого піхотного озброєння, танків, БМП, БТРів, кулеметів, гранатометів, мінометів та снайперських гвинтівок. Задокументована побудова воєнних таборів, незаконний перетин кордону росіянами, надходження військової техніки на окуповані території", - розповів дослідник, документатор воєнних злочинів Роман Авраменко.

Експерти наголосили, що у світі часто помилково конфлікт на території Донбасу сприймають, як внутрішній. Тож організація намагається довести через документування транскордонних нападів Росії, що конфлікт є міжнародним збройним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із бойовиків на Донеччині формують батальйон для відправки в Сирію

"Для збору інформації з вересня 2015 року по вересень 2017 го здійснили 24 польові місії в зоні конфлікту на Донбасі, відвідали 39 населених пунктів і опитали 297 свідків", - розповів Авраменко.

Крім того, експерти наголосили, що до звіту включені перевірені свідчення очевидців.

"З липня по вересень 2014 року з території РФ з реактивних систем залпового вогню "Смерч", "Торнадо" і "Град" відбувалися обстріли селищ Колесниківка, Комишне, Юганівка, Мілове, Красна Талівка, Дмитрівка та Перемога, які розташовані в прикордонних районах Луганської області", - йдеться у звіті організації.

За словами експертів, зафіксовано 208 випадків атак проти цивільного населення на окупованих територіях та цивільну інфраструктуру. Внаслідок цього, загинуло 100 людей та поранено 163 мирних мешканців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поранені та загиблий: розповіли подробиці про втрати в АТО

Також автори звіту відзначили, що мирне населення часто використовувалося як "живий щит".

"Недержавні збройні формування, ЛНР та ДНР – регулярно розміщували військову техніку і живу силу на околиці або ж всередині цивільних об'єктів та густонаселених цивільних районів", - йдеться у звіті.

Зазначається, що організація передала задокументовані злочини Російської Федерації до Міжнародного кримінального суду 18 грудня 2017 року.

Закон "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях" в п'ятницю опубліковано в парламентській газеті. Відповідно до закону, тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях визнаються частини території України, в межах яких збройні формування і окупаційна адміністрація РФ встановили і здійснюють загальний контроль.

Зараз ви читаєте новину «Живий щит, реактивні системи, атаки через кордон - до Гааги надійшли задокументовані злочини Росії проти України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути