середа, 08 лютого 2023 09:03

Спецтема: Війна Росії проти України

Жителів захоплених регіонів роблять залежними від виплат у рублях

Жителів захоплених регіонів роблять залежними від виплат у рублях
Жителів захоплених регіонів хочуть зробити залежними від виплат у рублях. Фото: pixabay.com

На тимчасово захопленій росіянами території Луганщини окупанти погрожують підприємцям штрафом у 300 тис. рублів за обіг гривні.

Водночас виплати за народження дитини там можна отримати лише при наявності паспорту РФ, повідомив очільник військової адміністрації Луганської області Сергій Гайдай 8 лютого.

"Із початку січня не припиняються рейди окупантів по магазинах – шукають тих, хто досі приймає гривню. Вже повідомляли навіть про затримання валютників, які здійснювали її обіг. Крім того, під час обшуків вилучають і банківські термінали. Аби посилили відповідальність за обіг гривні, віднедавна за продаж товарів в українській валюті на окупованих територіях передбачено штраф", – ідеться в повідомленні.

Жителів захоплених регіонів хочуть зробити залежними від виплат у рублях.

"Полюють на гривню і водночас посилюють паспортизацію. Бо саме паспорт є необхідною умовою отримання усіх соціальних виплат. Зокрема, гроші за так званим материнським капіталом видають лише при пред'явленні російського документа", – додав Гайдай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ пішли в контрнаступ під Вугледаром: свіжі карти боїв

Дорівнює він розміру регіонального прожиткового мінімуму, який, нагадаємо, на окупованій Луганщині – найнижчий.

"Навіть на захоплених територіях Запоріжжя та Херсонщини нове життя оцінюють дорожче. Не кажучи вже по регіони РФ, де ці виплати на декілька тисяч вище. Не набагато краще і з заявленим майже миттєвим відновленням критичної інфраструктури. Ще влітку росіяни обіцяли повернути лисичанам надання комунальних послуг у повному обсязі упродовж кількох тижнів. У лютому вони хизуються поверненням водопостачання 10% жителів, із тих, хто залишився. Не централізованого – зі свердловин. Інші не мають і цього", – заявив очільник ЛОВА.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Червонопопівка, Шипилівка і Білогорівка Луганської області, а також Верхньокам'янське, Федорівка, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Спірне, Виїмка, Бахмут, Красна Гора, Парасковіївка, Іванівське, Часів Яр, Кам'янка, Водяне, Первомайське, Красногорівка, Авдіївка, Мар'їнка та Богоявленка Донецької області.

Зараз ви читаєте новину «Жителів захоплених регіонів роблять залежними від виплат у рублях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути