середа, 08 лютого 2023 08:27

Спецтема: Війна Росії проти України

ЗСУ пішли в контрнаступ під Вугледаром: свіжі карти боїв
5

Збройні сили України на фронті на Донбасі провели обмежений контрнаступ у районі Вугледара в Донецькій області, знищивши там 30 одиниць російської техніки.

Триває також контрнаступ ЗСУ на заході Харківської та сході Луганської областей, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

7 лютого російська армія здійснила обмежені наземні атаки поблизу Сватового та Кремінної на Луганщині. Українські сили відбили російську наземну атаку біля Новоселівського, що за 13 км на північний захід від Сватового. На геолокаційних кадрах, опублікованих 6 лютого, видно, як російські танки Т-90 ведуть вогонь по українських силах у Новоселівському.

Водночас ЗСУ відбили російські наземні атаки поблизу Кремінної та Діброви в 5 км на південний захід від міста. Російські війська могли просунутися на кілька кілометрів біля Білогорівки, але українські сили все ще зберігають там присутність.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Російські джерела дедалі частіше розглядають свої наступальні операції навколо Сіверська, що у 17 км на південний захід від Кремінної, як підтримку ширших зусиль проти Лимана в 23 км на захід від міста, а не проти Бахмута. Деякі російські "воєнкори" стверджують, що ворог просувається до Сіверська з північного сходу в районі Білогорівки, зі сходу в районі Золотарівки та з південного сходу в районі Спірного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знищені СУ-25 і вертоліт ворога: в ЗСУ розказали гарні новини з фронту

Ситуація на Донбасі залишається складною. 7 лютого російські війська продовжили наземні атаки навколо Бахмута. ЗСУ відбили російські атаки на сам Бахмут, на північний схід від Бахмута поблизу Верхньокам'янського (30 км на північний схід) та Веселого (17 км на північний схід), а також на північ від Бахмута поблизу Залізнянського (6 км на північ), Красної Гори (4 км на північ), Парасковіївки (5 км на північ) та на захід від Бахмута біля Іванівського (5 км на захід).

Геолокаційні кадри, опубліковані 6 лютого, підтверджують тактичне просування росіян на північ від Бахмуту поблизу Благодатного в 7 км на північ від міста та Красної Гори. Російські "воєнкори" стверджували, що сили групи "Вагнера" продовжують спроби взяти Красну Гору та Парасковіївку, але українські війська досі утримують ці два населені пункти.

Російські "воєнкори" продовжують повідомляти, що українські війська зберігають контроль над Іванівським, критично важливим населеним пунктом уздовж T0504. Водночас російські сили не здійснювали жодних підтверджених наземних атак у районі міста Авдіївки та Донецька або на заході Донецької області 7 лютого.

Увечері 6 лютого українські війська здійснили обмежені контратаки поблизу Вугледара в 30 км на південний захід від Донецька. Російські війська втратили до 30 одиниць бронетехніки під час контратак і супутніх ударів.

7 лютого російські війська не здійснили підтверджених територіальних здобутків на півдні. Російська армія продовжує обстріли східного (лівого) берега Дніпра, щоб заохотити українських цивільних переселятися глибше на окуповані території.

Українські сили знищили російський плавзасіб і завдали ударів по російській базі на східному березі річки Дніпро. На геолокаційних записах, опублікованих 7 лютого, видно удар безпілотника та артилерії Держприкордонслужби України по позиціях росіян у Кардашинці в 13 км на південь від Херсона на східному березі Дніпра.

Також 7 лютого російські окупанти продовжували регулярні обстріли Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської та Миколаївської областей.

Військове командування Російської Федерації поспішає розпочати новий "великий наступ" для захоплення Донецької області, не маючи достатньої бойової потужності. Кремль ставить армії РФ нереалістичні терміни для цього.

Москва намагалася розпочати велику наступальну операцію з початку січня 2023 року, але зуміла здобути лише кілька сотень метрів території на тиждень. Такі повільні темпи пояснюються нестачею боєприпасів у Росії і браком маневрених підрозділів, необхідних для успішного та швидкого наступу.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ пішли в контрнаступ під Вугледаром: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути