Ексклюзиви
середа, 08 лютого 2023 07:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Великий наступ на Донбасі: в ISW проаналізували шанси РФ на успіх

Великий наступ на Донбасі: в ISW проаналізували шанси РФ на успіх
Москва намагалася розпочати велику наступальну операцію з початку січня 2023-го. Фото: eastnews.ua

Військове командування Російської Федерації поспішає розпочати новий "великий наступ" для захоплення Донецької області, не маючи достатньої бойової потужності.

Кремль ставить армії РФ нереалістичні терміни для цього, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Москва намагалася розпочати велику наступальну операцію з початку січня 2023 року, але зуміла здобути лише кілька сотень метрів території на тиждень. Такі повільні темпи пояснюються нестачею боєприпасів у Росії і браком маневрених підрозділів, необхідних для успішного та швидкого наступу", – оприлюднили свою оцінку американські аналітики з посиланням на дані міністерства оборони Великої Британії.

Водночас фахівці вважають, що РФ навряд чи наростить бойову міць, необхідну для суттєвого впливу на результат війни, у той час як військове командування продовжує вимагати нереалістичного та масштабного просування на фронті на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знищені СУ-25 і вертоліт ворога: в ЗСУ розказали гарні новини з фронту

"Російське керівництво знову планує рішучий наступ на основі помилкових припущень щодо своїх військових можливостей і не має бойової потужності, необхідної для підтримки більш ніж однієї великої наступальної операції", – підкреслили в ISW.

Експерти спостерігали, як Кремль сигналізував про підготовку до наступу на початку 2023-го та дійшли висновку, що час і простір можуть перешкодити стрімким і широкомасштабним просуванням Росії.

"Наближається весна, яка є непридатною для маневреної війни", – сказано в їхньому щоденному звіті.

Російський диктатор Володимир Путін вкотре дав своїм окупаційним військам дедлайн на захоплення Донбасу. Тепер він хоче, аби росіяни вийшли на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей до березня. Путін уже не вперше встановлює дедлайн для захоплення українських територій.

Росіяни полюбляють гучні дати, тому новий наступ до роковини початку вторгнення цілком ймовірний. Метою окупантів може стати чергова спроба вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.

Зараз ви читаєте новину «Великий наступ на Донбасі: в ISW проаналізували шанси РФ на успіх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути