Ексклюзиви
четвер, 11 березня 2021 12:59

"Зеленський зробив найбільшу помилку, коли взявся за мирне врегулювання на Донбасі" - політолог

Автор: 24 Канал
  Зеленський мав би займатися врегулюванням на Донбасі в останню чергу
Зеленський мав би займатися врегулюванням на Донбасі в останню чергу

Перемир'я на Донбас не може тривати просто тому, бо Володимир Зеленський випросив його у Володимира Путіна. У війні з Росією так не працює. Про це Gazeta.ua каже політолог Михайло Басараб.

Росіяни йдуть на такі поступки Україні, як на тимчасовий тактичний крок. Давали цей час нашому президентові, щоб він реалізував політичні капітулянтські вимоги. Але він не може це зробити. По-перше, не має контролю над парламентом, навіть над своєю фракцією.

По-друге, зіткнеться зі спротивом українського суспільства. Час на втілення вигідних Росії політичних домовленостей, виписаних у Мінських угодах, минув. Путін і середовище зрозуміли, що Зеленський не впливає на країну і перейшли до ескалації на фронті. Почали процес силового примусу до поступок. Це триває роками. Спостерігали таку амплітуду ще у період Петра Порошенка.

Що спричинило ескалацію саме тепер?

Російська зовнішня політика дуже цинічна і прагматична. Завжди використовують українських військовополонених і ситуацію на фронті, щоб шантажувати українське керівництво і західних партнерів. Кажуть, це відповідь на санкції Віктору Медведчуку і його каналам. Не без того. Це фактично російські канали, куди вкладали безліч ресурсів. Їх Путін і його оточення втратили.
Наступний чинник - обрання нового президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена. Очевидно, чекали, поки Байден стане президентом. Можливо, росіяни підіймають ставки для того, щоб покращити переговорну позицію щодо України і не тільки. Існує низка інших треків: Сирія, Африка, Венесуела. Ці території цікавлять Америку, але Росія вже і там залишила свій слід.

Ймовірно, нова адміністрація у Вашингтоні буде намагатися перезавантажити український кейс. Може увійти безпосередньо в переговорний процес, започаткувати якийсь паралельний переговорний майданчик до нормандського формату. Можливо новий підхід буде передбачати питання зближення Донбасу і Криму в одному пакеті, а не так, як це є зараз, коли повернення Криму Україні майже не обговорюють. Можуть бути ще причини. Наприклад, погіршення ситуації в самій Росії. Санкційний тиск хоч недостатній, але виснажує її і призводить до соціально-економічних змін. Маючи під боком заможний і амбітний Китай, Росії стає складно обслуговувати свої інтереси.

Українським президентам не варто гратися з Росією

Перемир'я Банкова представляла, як ключову свою перемогу.

У цьому величезна помилка Зеленського, що одразу після своєї перемоги взявся за так зване мирне врегулювання. Це найважче питання, яке стояло перед ним, як президентом. Міг приступити тоді, коли досягне успіху в інших сферах. Поверненням Донбасу і так званим "мирним врегулюванням" потрапив у пастку, яка може стати для нього фатальною. Москва не подарує мир Зеленському, як могла б подарувати його Бойку чи Медведчуку, які б почали встановлювати тут проросійський маріонетковий режим. Рік тому, коли Єрмак із Демченком спробував заснувати Консультативну раду, втратив контроль над ситуацією. Потім виник додатковий виклик - пандемія. Тепер може хіба прямо звернутися до українців, що він помилився у досягненні швидкого миру, який можливий лише на російських умовах, і єдина можливість - законсервувати ситуацію на Донбасі.
Дипломатичним шляхом змусити піти Росію з Донбасу можемо лише спільно з західними партнерами. Насамперед зі США, щоб домогтися шокових санкцій. Окрім того, потрібна взаємодія Вашингтону зі своїми союзниками по НАТО в Європі.

Яка тепер роль Тристоронньої контактної групи і чи можлива ще зустріч у нормандському форматі?

У Мінську можна в політичний спосіб врегулювати конфлікт тільки так, як цього хоче Росія. Це порочний переговорний майданчик з самого початку заснування. Нормандський формат теж не дає результатів. Добігає кінця ера Анґели Меркель у Німеччині, вже готується передати владу наступникові. Надходять тривожні сигнали щодо того, хто може стати наступним канцлером. Ймовірна "шредеризація" нового керівництва Німеччини, коли державні діячі стають більш чутливими до інтересів Кремля. В тому числі, й через корупційний інтерес. У Франції намітилося істотне покращення відносин з Москвою й Еммануель Макрон активно просуває переговори з РФ. Путін створив купу проблем французам в Африці і на Близькому Сході. Вони ці регіони традиційно вважають сферою своїх геополітичних інтересів. Тому ведуть із Росією переговори. За таких умов навряд чи можемо сподіватися, що Німеччина і Франції готові вигризати українські інтереси.
Змінити ситуацію може поява в переговорному процесі Вашингтона. Потрібна політична воля Джо Байдена, тому що Росія просто так не погодиться. Америка й Україна повинні діяти спільно над залученням інших країн. Наприклад, східноєвропейських сусідів, які також живуть в умовах постійної загрози з боку Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як пов'язані арабський візит Зеленського, літак Козака і виступ Кравчука в ефірі пропагандистів

Чого далі чекати від Росії і що робити Україні?

Українським президентам не варто гратися з Росією. Реінтеграція без деокупації або вибори одразу після виведення окупаційних військ - це неможливо. Відновлення Донбасу потребуватиме десятків мільярдів доларів. Хто буде платити? Україна не має таких ресурсів. Це призведе до колапсу.
З боку Росії масштабної ескалації не буде, бо це матиме для неї важкі економічні наслідки. Працюватиме на виснаження України. Це окопна війна, коли працюють снайпери, відбуваються періодичні обстріли. Можливі масштабні бої в локальних межах. Можуть провокувати з боку Білорусі. Мають в розпорядженні Чорне і Азовське моря, які є критично важливими для українського експорту. Можуть створювати проблеми для судноплавства. Додатково буде робота агентури всередині України, ОПЗЖ, шаріїв, спроби купити нові телеканали. В місцевих радах півдня і сходу багато проросійських керівників. Можуть через них починати ескалацію в гібридний спосіб.

Заяву бойовиків, що вестимуть попереджувальний вогонь, варто розглядати як елемент військово-політичного тиску на українське керівництво. Путін намагається змусити Україну сісти за один стіл з бойовиками, щоб легалізувати тезу про громадянський конфлікт в Україні, каже Gazeta.ua військовий експерт, співголова ГО "Права справа" Дмитро Снєгирьов.

За чотири місяці перемир'я на Донбасі окупанти підібралися впритул до позицій ЗСУ.

Перш за все, потрібно припинити вогонь. Просто перестати стріляти", - казав Володимир Зеленський у своїй передвиборчій кампанії.

Зараз ви читаєте новину «"Зеленський зробив найбільшу помилку, коли взявся за мирне врегулювання на Донбасі" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути