вівторок, 16 лютого 2021 15:19

Як пов'язані арабський візит Зеленського, літак Козака і виступ Кравчука в ефірі пропагандистів

Як пов'язані арабський візит Зеленського, літак Козака і виступ Кравчука в ефірі пропагандистів
Марія Кучеренко пояснила, чим шкідливе висловлювання Кравчука в ефірі російських телеканалів. Фото: UATV

Росія показово опускає рівень глави делегації України у Тристоронній контактній групі Леоніда Кравчука, залучивши його до розмови з ватажком ДНР Денисом Пушиліним у ефірі російської програми "Время покажет" 15 лютого. РФ не поступиться основним принципом. Намагається підштовхнути Україну до прямих перемовин із представниками незаконних збройних формувань.

Про це у розмові з Gazeta.ua каже аналітик Центру дослідження проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко.

Медійний супровід роботи нашої делегації в ТКГ залишає бажати кращого. Стратегія, яку обрали її члени зараз, тобто спілкування з російськими пропагандистами, вписується у російську концепцію. Мусить бути відповідність статусів і рівнів співрозмовників, а виявляється, що перший президент України розмовляє з невідомим представником збройних формувань.

Провалюємо засідання за засіданням. А на сайті Офісу президента у цей час бачимо переможні підсумки. Це не є адекватною реакцією. У нас і з представниками Організації з безпеки і співробітництва у Європі провалена комунікація. Це помітно після засідання Ради безпеки ООН. Голова місії сказав, що не фіксували російських військових на Донбасі, але фіксували присутність новітньої російської військової техніки. Російські медіа зачепили першу частину заяви, а другу упустили. Так було і в наших ЗМІ, а фраза про російську техніку мала звучати через усі рупори. Представники української делегації і спікери на кшталт Арестовича категорично не вміють працювати зі звітами ОБСЄ.

Як оцінюєте роль Кравчука в ТКГ? Недавно відзначився різкішими заявами щодо Росії, ніж раніше.

Кравчук це або не Кравчук, позицію глави делегації ТКГ формують вказівки глави держави. За кожним висловлюванням мають бути директиви від президента чи представників Міністерства закордонних справ. На практиці позицію визначає Офіс президента. Але сам Кравчук навряд декларує свою думку. Якщо згадаємо про те, що "треба домовитись", "розмовляти напряму", "поїхати на окуповані території", потім, що треба "відповідати на кожен постріл". А тепер поява на російських пропагандистських телеканалах. Не думаю, що у людини може настільки часто змінюватись позиція. Це лише директиви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домовитися з Росією практично неможливо - Кравчук

Чергове засідання ТКГ відбудеться 17 лютого. Чого від нього очікуємо?

Російська сторона може ставити питання про Координаційний механізм дотримання припинення вогню. У тексті домовленостей від 23 липня він прописаний із залученням СЦКК (Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін — група з контролю за дотриманням Мінського протоколу, до якої входять представники української та російської сторін. - Gazeta.ua) у діючому складі. Росія наполягатиме, що це СЦКК бойовиків. Думаю, не буде жодного просування на гуманітарному треку, але шалений тиск у політичному. Результат залежатиме від того, наскільки ця поява Кравчука у ефірі російських телеканалів була маркером тенденцій, а не медійною безвідповідальністю. Не можемо відкидати закритих домовленостей. Дивний візит Володимира Зеленського до Об'єднаних Арабських Еміратів. Літак соратника Медведчука Тараса Козака також вилетів туди з Мінська. Не знаємо, хто сів у цей літак. Візит скупо висвітлили арабські медіа. Виглядає як недолугий піар або спроба щось приховати.

Голова делегації України у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук близько 10 хв. виступав в ефірі програми "Время покажет" російського телеканалу 15 лютого. За цей час "вступив у дискусію" з ватажком терористичної організації ДНР Денисом Пушиліним. Їхня розмова стосувалася доктрини "Російський Донбас".

Зараз ви читаєте новину «Як пов'язані арабський візит Зеленського, літак Козака і виступ Кравчука в ефірі пропагандистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути