пʼятниця, 29 січня 2021 23:42

Зеленський саджає в тюрми ветеранів, бо боїться їх
13

- В нас добрі та розумні люди, які бажають, щоб в Україні все було за законом, - каже кримчанин Максим Коротких з окупованого села Нижньогірське, Крим. - Сподіваюся на краще, але більш ніж впевнений, все залишиться без змін.

Його співрозмовник додає, що шостий президент України бажає повторити долю Віктора Януковича, якого скинули з посади через злочини, які він скоїв.

Активісти та ветерани прийшли підтримати сержанта Сил спеціальних операцій та музиканта Андрія Антоненка на псевдо Ріффмайстер. Вже другий рік він сидить за ґратами через підозру у вбивстві російського журналіста Павла Шеремета.

13 грудня 2019 року його разом із кардіологом Юлією Кузьменко та військовою медсестрою Яною Дугарь заарештували представники Нацполіції. Правоохоронці аргументують арешт схожістю військового із ймовірним убивцею, проте ні зріст, ні статура не сходяться.

7 грудня 2020 року Апеляційний суд Києва залишив його під вартою. Сьогодні відбулося нове засідання за апеляцією захисту Антоненка.

Автор: Софія Староконь
  Після засідання Антоненка вивели з зали суду. Люди гукали його ім я
Після засідання Антоненка вивели з зали суду. Люди гукали його ім я

До столиці повернулися морози. На вулиці віє холодний вітер, від якого перехожі прискорюють свою ходу та кутаються в пальта та пуховики. На фоні сірого та похмурого неба вони здаються більш злими, ніж зазвичай.

Солом'янська площа зустрічає гудінням машин. Район скували затори через неочікуваний сніг, та автомобілі поліції й Нацгвардії, що охороняє входи та виходи з суду.

- Їх сюди звезли, бо кажуть, що ми дуже активні. Наш гімн для Венедиктової наче свята вода для чорта, - сміючись каже один з активістів. Робить селфі на фоні із будівлею. Показує речі поліції, що стоїть бар'єром між входом до суду та будівлею.

-Обережно, не впадіть. Покажіть речі для огляду,- в голосі поліціянта чути тремтіння від холоду. Форма гарна, але правоохоронці все одно переминаються з ноги на ногу і місять талий від солі сніг.

О 12-й дня на дворі здіймається холодний вітер. Він розганяє хмари й вулицю осяює січневе сонце. Активісти, ветерани та частина правоохоронців ховається від морозу у холах будівлі суду.

У приміщенні стоїть відома українська співачка, ветеран російсько-української війни активістка Демократичної Сокири Стасік, вона ж Анастасія Шевченко. Прийшла підтримати Ріффмастера.

Автор: Софія Староконь
  Співачка та ветеран війни Стасік вважає, що беззаконня не зійде з рук владі
Співачка та ветеран війни Стасік вважає, що беззаконня не зійде з рук владі

- Я вже прописалася під цим судом, - роздратована вона. - Вчора прийшла на розгляд справи по Фортуні (доброволець, затримана через схожість з бойовичкою ДНР -Gazeta.ua).

Ветеранка вважає, що у влади не вийде незаконно ув'язнити Антоненка.

- Ця справа не має доказів. Вони її тягнуть, бо не можуть просто визнати свою помилку.

Цього разу групу підтримки Андрія Антоненка пустили у залу суду. В приміщення відразу набилося журналістів, знайомих та друзів військовослужбовця.

Частина активістів зібралася під дверима - хто стрімив засідання, а хто просто слухав.

Поліцейські та нацгвардійці оточили будівлю Київського апеляційного суду
Фото: Софія Староконь
Захист Антоненка подав документи у ЄСПЛ
Андрія Антоненка помістили в клітку. Його прричетність до вбивства росіянинаШеремета не доведена
Засідання охороняли Нацгвардійці
Суддя залишив Антоненка у в  язниці попри відсутність доказів його провини

Сам Ріффмайстер весь час похмуро сидів у клітці. Спілкувався із суддею флегматично. Захист стверджує, що від стресу та поганих умов утримання у бранця почалися проблеми із зубами та судинами.

Автор: Софія Староконь
  Андрія Антоненка помістили в клітку. Його прричетність до вбивства росіянинаШеремета не доведена
Андрія Антоненка помістили в клітку. Його прричетність до вбивства росіянинаШеремета не доведена

Сергій Пархоменко, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никанорова виходить перекурити. Скаржиться на погоду та хизується – нещодавно відкрили базу даних Правотворець. Туди збиратимуть координати силовиків, прокурорів та суддів, що порушують закон.

- Якщо судді не задовільнять умови захисту – занесемо їх до бази і детально розпишемо всі їх "подвиги".

Додає, що захист Антоненка подав документи у ЄСПЛ.

- Зараз йдуть слухання прокурора, який завів шарманку про футболку, принт, міни. А в ЄСПЛ доведуть невинність Андрія, надалі ми почнемо визнання правопорушення суддів і прокурорів. Намагатимемося, щоб до цих людей пустили в дію персональні західні санкції, щоб більше не могли їздити за кордон.

Серед людей стоїть біженець з Донбасу Дмитро. Він тільки зайшов до будівлі та плескає в долоні розігріваючи їх. Його знайомий стоїть поруч та тримає стаканчики з кавою.

- Президент по ходу нічого не розуміє. Економіка впала, в нашій країні правопорушення та почалися політичні переслідування. Зеленського вже нічого не врятує. Ми не віримо в диво, - викидає він.

Блогер Нестор Воля стрімить судовий процес. Він повільно ходить поміж людей і не розраховує на позитивний результат.

- Ріф представляє спільноту, що має найбільшу підтримку українців. Головна мета його ув'язнення - це знизити бойовий дух та проштовхнути свої капітулянтські дії, - каже блогер.

Автор: Софія Староконь
  Переселенці з Криму та Донбасу прийшли підтримати ув язненого українського сержанта
Переселенці з Криму та Донбасу прийшли підтримати ув язненого українського сержанта

Раптово ветерани та активісти починають співати гімн України. Після цього лунають гасла "Слава Україні!" та "Смерть Ворогам!"

За хвилину вже різномаїття людських голосів кричить суддям "Ганьба".

Люди розгублено одягаються. Високий сивий чоловік зупиняється, шукає щось в кишені і водночас тяжко видихає.

Виявилося, що суддя залишив під вартою ветерана. Прохання про поруки від депутатки ЄС Яни Зінкевич – відхилили.

В залі Андрій обіймає пальці своєї дружини. Вони не бачилися з минулого року.

Група підтримки Антоненка виходить на вулицю і майже синхронно закурює. Поміж людей лунають тези про судилище і майбутні переслідування.

За три хвилини з кожної компанії починає лунати лайка та прокльони на адресу шостого президента України.

Автор: Софія Староконь
  Активісти,волонтери та ветерани були розчаровані рішенням суду
Активісти,волонтери та ветерани були розчаровані рішенням суду

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можемо забути про Росію - Снегирьов

- Я вважаю, що рішення ганебне, а Зеленський боягуз, бо мав би визнати свою помилку, а не порушувати презумпцію невинності. Це він перевів цю справу у політичну площину. Тому Венедиктова та реваншисти і тримають Андрія за гратами,- роздратовано каже Мирослав Гай. – Сам Мінюст визнав, що процедура слідства – нікчемна. Тягнуть час і не хочуть брати відповідальність, бо доведеться пояснювати хто і нащо ввів в оману президента України, хто вбив Шеремета, хто прогавив справжнього вбивці? Цим діям дасть оцінку світ і Зеленський зі своєю камарільєю понесуть відповідальність.

Гай додав, що при президенстві Володимира Зеленського зросла кількість ув язнених волонтерів та ветеранів.

- Зараз у руля справжня проросійська агентура. Вони мстять майданівцям, - підсумовує Гай.

- В цей же час з будівлі виводять Антоненка і у дворі залунали десятки чоловічих голосів "Ріффмайстер".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дрон бойовиків напав на українських військових: є поранені

Зараз ви читаєте новину «Зеленський саджає в тюрми ветеранів, бо боїться їх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути