середа, 03 жовтня 2018 17:52

"Зброя була заряджена" - капітан про перехід кораблів до Азовського моря

"Зброя була заряджена" - капітан про перехід кораблів до Азовського моря
Через Керченську протоку йшли з зарядженим зброєю: капітан про перехід в Азов. Фото: Радіо Свобода

Під час переходу українських кораблів через Керченську протоку бойові групи й кулемети були заряджені.

Як вдалося перекинути до Азовського моря кораблі ВМС "Донбас" і "Корець", розповів заступник начальника штабу морського командування ВМС України, капітан 1 рангу Дмитро Коваленко, передає Укрінформ.

За його словами, при переході через протоку українські військові навмисне використовували слово "планую".

"Планую" – спеціально було так сказано. Жодних там "прошу-прошу". Це, насправді, було дуже важливо. Ми ж зобов'язані за годину попередити – хто б там не був – що підходимо. Лоцмана вони нам надали безкоштовно. Самі сказали: "Портові збори не здійснюються". Ми "маневрували". Це така військово-морська дипломатія", - розповів Коваленко.

Він також зазначив, що військово-морські сили готувалися до провокацій зі сторони росіян.

"Бойові групи, кулемети – все заряджене було. 2 людини у повній екіпіровці стояли на видноті, аби росіяни бачили. Всі інші, теж повністю екіпіровані, були готові будь-якої хвилини вибігти. Маскувальними сітками затягнулися, аби рухи приховати, пожежні рукави розклали, щоб їх змивати, якби полізли. Вони ж можуть лізти, не стріляючи. А ми лише у відповідь маємо стріляти. Я б на них подивився, якби вони спробували. Все-таки 8 кілограмів тиск струміню води! Людину легко змити з борту", - розповів капітан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські військові отримали в користування частину акваторії Азовського моря

Він також зазначив, що "москітний флот" в Азовському морі може добре спрацювати.

"А буде ще "Нептун" (новітній протикорабельний ракетний комплекс українського виробництва, який нещодавно пройшов випробування – Gazeta.ua), – буде взагалі інший розклад сил", - додав капітан.

23 вересня 2 військові кораблі Військово-морських сил України ‒ A500 "Донбас" і A830 "Корець" ‒ зробили ризикований маневр і увійшли в води Азовського моря через Керченську протоку.

Зараз ви читаєте новину «"Зброя була заряджена" - капітан про перехід кораблів до Азовського моря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути