Ексклюзиви
неділя, 14 червня 2020 10:06

Збили український літак
12

Автор: Facebook/ГО "Пам’яті загиблих ІЛ-76 над Луганськом"
  Фото загиблих 14 червня 2014-го року в Луганську
Фото загиблих 14 червня 2014-го року в Луганську

У ніч на 14 червня 2014 року бойовики, підконтрольні Росії, збили транспортний літак Іл-76МД ЗСУ під час заходу на посадку в Луганський аеропорт.

У результаті катастрофи загинуло 40 десантників 25-ї бригади та 9 пілотів Мелітопольської бригади транспортної авіації. Їхня загибель стала найбільшою трагедією з початку АТО та найбільшою одночасною втратою армії за час незалежності України.

Луганський аеропорт у 2014 році

Аеропорт Луганська у 2014 році був одним з головних стратегічних об'єктів в області. Утримували його військовослужбовці 80-ї львівської десантної бригади, при цьому сам аеропорт вже знаходився в оточенні терористів. Його околиці українські десантники на той момент вже не контролювали.

На початку червня командування АТО ухвалило рішення посилити присутність в Луганському аеропорту за рахунок бійців 25-ї дніпровської десантної бригади.

Зведена парашутно-десантна рота бригади була сформована 13 червня 2014 року в Дніпровському аеропорту. Перекинути її в Луганськ планували декількома літаками Іл-76МД.

Транспорт вилетів з Дніпра з 10-хвилинними інтервалами вночі 14 червня.

Перший Іл-76 успішно сів у Луганському аеропорту, українські військові почали його розвантаження.

Другий літак, в якому, крім військових, перевозили боєприпаси та три бойові машини десанту, сепаратисти збили під час заходу на посадку.

Третій транспорт, отримавши інформацію про трагедію попередника, розвернувся та пішов на Дніпровський аеропорт.

Перший Іл-76МД ще тиждень залишався в аеропорту і зміг піти звідти тільки під прикриттям негоди — це був останній літак, що вилетів з Луганська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генерал Назаров, причетний до загибелі Іл-76 на Донбасі, звільнений з лав ЗСУ

Як збили Іл-76МД?

За даними розслідування, ракета переносного зенітного комплексу "Голка" потрапила в літак на висоті близько 500 метрів. Неподалік від місця катастрофи виявили дві відстріляні труби від ПЗРК.

Є припущення, що Іл-76МД був обстріляний ще й із зенітно-артилерійської установки.

В результаті обстрілу український літак втратив крило, загорівся та впав в 5 км на схід від Луганська.

Всі, хто знаходилися на борту — 40 десантників 25-ї бригади та 9 пілотів Мелітопольської бригади транспортної авіації — загинули.

У судмедекспертизі по справі про катастрофу Іл-76 говориться, що тіла багатьох загиблих були буквально розірвані навпіл, а військові, які шукали бортові самописці та тіла десантників, розповідали, що корпуса перевезених БРДМ, зроблені з алюмінієвого сплаву, практично розплавилися.

Світлини з місця катастрофи
Фото: reuters.com
Світлини з місця катастрофи
Світлини з місця катастрофи
Світлини з місця катастрофи
Світлини з місця катастрофи

Хто несе відповідальність за катастрофу?

За даними розслідування СБУ, групи з ПЗРК так званої ЛНР організовував командир батальйону "Зоря" Ігор Плотницький, який згодом очолив "республіку", його заступник Андрій Патрушев і командир групи "Витязь" Олександр Гуреєв. Дії бойовиків кваліфіковані як терористичний акт, справа перебуває в суді.

Також спецслужба вважає, що відношення до загибелі українських військових і пілотів несе російська приватна військова компанія "Вагнер", яка з кінця травня 2014 року діяла в Луганській області.

Росія свою причетність як до компанії "Вагнер", так і до збройної підтримки сепаратистів на Донбасі, в тому числі й засобами протиповітряної оборони, заперечує.

Справа генерал-майора Назарова

Відповідальність за смерть українських військовослужбовців, а також за 28,7 млн ​​грн збитків покладено і на ексначальника штабу АТО генерал-майора Віктора Назарова. Його звинуватили в недбалому ставленні до військової служби в бойових умовах, уточнивши, що він проігнорував кілька попереджень розвідки та СБУ про те, що в районі Луганського аеропорту діють дві групи противника з ПЗРК.

27 березня 2017 року генерала засудили до 7 років позбавлення волі. залишивши йому звання генерал-майора.

Назаров свою провину не визнав, аргументуючи це тим, що розвідсвідчення в той час були суперечливими, а збитий Іл-76МД нібито сам демаскував себе при заході на посадку.

На захист Назарова виступав і тодішній міністр оборони Степан Полторак, який стверджував, що оцінювати дії командирів в бойових обставинах мають "військові фахівці, військові експерти та військові судді, а не цивільні".

У 2018 році справу Назарова направили на розгляд до апеляційного суду.

До завершення підсудний перебуває на волі, його відпустили його під заставу 97 тис. грн.

У 2019-му Назаров подав у відставку з військової служби, її задовольнили.

На згадку про загиблих військових на борту збитого в Луганську сепаратистами Іл-76МД в червні 2015 року в Мелітополі встановили меморіал з написом: "Десантники не вмирають — вони йдуть в небо".

12 квітня 2014 року проросійські бойовики захопили місто Слов'янськ Донецької області. З цієї дати почалося силове протистояння на Донбасі між українськими військовими та незаконними збройними формуваннями сепаратистів, підконтрольними Росії.

Зараз ви читаєте новину «Збили український літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути