середа, 25 липня 2018 11:46

Затримана в США російська шпигунка причетна до подій у Криму і на Донбасі

Затримана в США російська шпигунка причетна до подій у Криму і на Донбасі
Шпигунка Марія Бутіна причетна до війни в Україні. Фото: meduza.io

Арештована в США російська шпигунка Марія Бутіна була причетна до подій у Криму і на Донбасі.

Початком кар'єри Бутіної називають російський фестиваль "Селігер" 2009 року. Тоді з'явився нинішній прапор угруповання ДНР, передає Крим.Реалії.

У заході брали участь низка нинішніх "активістів" угруповань ДНР і ЛНР.

У 2011-2013 роках Бутіна створила організацію "Громадська безпека і порядок", яка переросла в рух "Право на зброю". Організація співпрацювала з "Українською асоціацією власників зброї" (УАВЗ).

Зазначається, що "Українська асоціація власників зброї" не співпрацює з російськими організаціями, зокрема і з "Правом на зброю". Про це запевняє голова правління УАВЗ Георгій Учайкін.

"А до початку агресії Росії проти України стосунки з Марією Бутіною та її організацією були виключно діловими", - наголошує він.

У березні 2014 року Бутіна взяла активну участь в окупації Криму. Вона закликала власників зброї до участі в своєму русі та заохочувала до отримання дозволів на зброю російського зразка.

Влітку 2014 року на Донбасі брала участь в організації мітингів на підтримку сепаратистів в Україні.

Бутіна закликала людей жертвувати кошти для бойовиків. Заявляла, що "росіяни України мають право на повстання" і висловлювала ідеї, як збільшити в Україні кількість підконтрорльних Росії бойовиків. Під час мітингу в червні 2014 року у Москві Марія Бутіна виправдовує анексію Криму та заявляє, що "Донбас іде тим самим шляхом", знову закликає до підтримки бойовиків і називає події на сході України "громадянською війною".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, як українські підприємства допомогли РФ захопити флот у Криму

На збіговиську в серпні того ж року Бутіна знову закликає своїх співвітчизників "захищати росіян в Україні".

Згодом Бутіна згорнула діяльність щодо українського Донбасу. У своєму блозі повідомила про відвідування анексованого Росією Криму. Там же вона пише про поїздки до Європи та США.

15 липня 2018 року 29-річну студентку університету у Вашингтоні Марію Бутіну затримують у США. Її обвинувачують у "змові з метою роботи агентом Російської Федерації" без поінформування влади.

Зараз ви читаєте новину «Затримана в США російська шпигунка причетна до подій у Криму і на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути