субота, 22 квітня 2023 07:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Засновник "Вагнера" закликає Путіна закінчити війну: навіщо це Пригожину

Засновник "Вагнера" закликає Путіна закінчити війну: навіщо це Пригожину
Аналітики ISW наголошують, що на початку квітня Євген Пригожин публічно відновив співпрацю з міноборони РФ. Фото: ТАСС

Заклики до Москви засновника і фінансиста приватної військової компанії "Вагнер" Євгена Пригожина щодо припинення так званої спеціальної військової операції свідчать, що він знайшов союзників у міністерстві оборони Російської Федерації.

Вони підтримують тимчасове заморожування війни в України та виступають за те, щоб зосередитися на закріпленні російських сил на окупованих територіях, ідеться у свіжому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"На початку квітня Пригожин публічно відновив співпрацю з міноборони РФ та, схоже, повернув собі частину наданих Кремлем привілеїв після багатомісячної ворожнечі з російським військовим командуванням. Співпраця Пригожина з відомством вказує на те, що очільник "Вагнера", ймовірно, досягнув домовленостей із російським військовим командуванням. Саме тому він запропонував російському диктатору Володимиру Путіну виступити з пропозицією про тимчасове припинення вогню", – вважають аналітики.

Таким чином, вказують в ISW, Пригожин хоче повернути собі можливість нарощувати сили та розширити політичні перспективи напередодні парламентських і президентських виборів у Росії.

Раніше Пригожин також критикував максималістські цілі Путіна щодо війни в Україні та робив песимістичні прогнози про те, скільки часу знадобиться РФ для захоплення Донбасу. Відповідні заяви, ймовірно, є частиною наративу про припинення вогню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пригожин без відома міноборони РФ повернув 130 полонених воїнів ЗСУ

Клуб "Розгніваних патріотів", одним із очільників якого є бойовик Ігор Гіркін, нещодавно звинуватив Пригожина в підтримці зусиль, спрямованих на заморожування війни в Україні.

"Це звинувачення свідчить, що Пригожин знайшов покровителя, ймовірно пов'язаного з російським міноборони, який підтримує тимчасове припинення вогню з політичних причин. Затягування війни піде лише на користь Росії, оскільки дозволить їй відновити свої сили і послабити підтримку України з боку Заходу. Росія використовуватиме окуповані території як плацдарм для майбутніх наступальних операцій після того, як відновить свою боєздатність", – додали експерти.

Нещодавно засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що Росія досягла цілей "спеціальної військової операції" в Україні. Він вважає, що так звану "операцію" пора закінчити. Пригожин небезпечний для путінського режиму, адже непідконтрольний силовим відомствам РФ і має політичні амбіції.

Фінансист приватної військової компанії "Вагнер" Пригожин збирається скористатися військовою поразкою Російської Федерації після весняного контрнаступу Збройних сил України. Пригожина лякає підготовленість ЗСУ до наступу на фронті. Він уже готує інформаційний ґрунт до того, що Росія зазнає чергової поразки.

Зараз ви читаєте новину «Засновник "Вагнера" закликає Путіна закінчити війну: навіщо це Пригожину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути