Ексклюзиви
вівторок, 11 квітня 2017 20:24

"Заселене російське бидло" - татарин про кримчан, які підтримують Росію

"Заселене російське бидло" - татарин про кримчан, які підтримують Росію
Тим, хто за Росію, раджу збирати речі і їхати туди - Ільман "Хайтарма"

Понад 80% кримських татар підтримують Україну. Проте вони налякані і почуваються самотніми. Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив кримський татарин, боєць АТО Ільман "Хайтарма".

"Українська влада не думала про них колись, забула і тепер, а це все на руку москалям", - каже Ільман.

Ільман народився в Узбекистані в сім'ї депортованих татар, куди їх вислала радянська влада. У 1989 році повернувся до Криму.

"Перший чоловік моєї матері, за якого вона вийшла заміж у 17 років, був розстріляний москалями в 1944 році. А матір вислали у Воркуту, на лісоповал. Там вони вирубували дерева серед льодовиків, на краю урвища. На одній із ділянок, лід тріснув і мати провалилась. Це був травень, текли води і її винесло в річку. Вона вибралась на сушу і незважаючи на всі біди добралась до Криму, щоб знайти сина, якого відали у дитячий будинок. Матір ніхто не шукав, бо думали, що потонула. Довго шукала сина. Її схопили червоноармійці і відправили в Грузію. Там у тюрмі суворого режиму просиділа 3 роки. Вийшла і знову поїхала до Криму. Але по дорозі, десь у Росії, її знову схопили і відправили в Узбекистан. Там познайомилася з батьком, теж депортованим".

Ільман мріяв повернутись до Криму. Але тільки перед розпадом Радянського Союзу його мрія здійснилася. Повернувшись додому, почав боротись за свої права. Влаштовував мітинги, вимагав, щоб їм повернули землі, надали житло. У 1997 році одружився із кримською татаркою Мунівер.

"Вона співала і танцювала в ансамблі "Хайтарма". У 1999-му тодішній президент Кучма присвоїв звання заслуженої артистки України. Зараз немає нічого, відібрали, а з роботи звільнили", - говорить Ільман.

Коли Крим захопили росіяни, Ільман покинув півострів, бо на нього як активного учасника спротиву полювало ФСБ. Дружину вигнали з ансамблю, залишили тільки проросійських учасників. Син був чемпіоном Криму з легкої атлетики. Його дискваліфікували, тому що відмовився виступати під російським прапором.

Ільман "Хайтарма" воює в добровольчому батальйоні і мріє знову повернутись в український Крим.

"Я не боюсь нічого і нікого. Воюватиму проти ворогів, які перешкоджатимуть єднанню Криму з Україною. А тим, хто за Росію, раджу збирати речі і їхати туди", - сказав Ільман.

Окупація Автономної Республіки Крим та м. Севастополя Росією — збройна агресія Росії, спрямована на насильницьке протиправне відторгнення Кримської автономії та Севастополя від України та їх приєднання до Російської Федерації на правах суб'єктів Російської Федерації, що було здійснено протягом березня 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «"Заселене російське бидло" - татарин про кримчан, які підтримують Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути