середа, 07 лютого 2018 11:56

Західний експерт порадив, як вивести Україну з глухого кута Мінських домовленостей

Західний експерт порадив, як вивести Україну з глухого кута Мінських домовленостей
"Мінськ" і його умови повинні бути переглянуті - експерт. Фото: Вконтакте

Щоб вивести мирний процес в Україні з глухого кута, "Мінськ" і його умови повинні бути переглянуті.

Таку думку висловив старший науковий співробітник і керівник відділів зовнішньої політики ЄС і політики і установ у брюссельському Центрі дослідження європейської політики (CEPS) Стівен Блокманс в інтерв'ю "Апострофу".

"Здається, їх сприймають так, ніби це якісь скрижалі і єдине рішення головоломки. Але, відверто кажучи, з огляду на причини, які я згадав раніше, сторони просто не можуть виконати ці умови. На мою думку, в певний момент "Мінськ" доведеться переосмислити. Можливо, як дехто пропонує, доповнити низкою нових зобов'язань, які з часом можуть затьмарити, а врешті-решт і замінити Мінський процес. Або просто передомовлятися про все відразу, що дуже малоймовірно, принаймні в найближчому майбутньому", - розповів Блокманс.

За його словами, наразі складно оцінити, як діятиме новий німецький коаліційний уряд, як вирішуватимуть питання разом з новим президентом Франції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У російській армії на Донбасі 15 ліквідованих за тиждень

"Якщо припустити, що Росія може піти з Донбасу, щоб зменшити свої витрати, їй потрібен спосіб елегантно злізти з драбини, яку вона встановила. Ймовірно, на такий багатокроковий процес піде декілька років. І я раджу вам намітити шлях. Наприклад, шляхом нав'язування нейтральних миротворчих сил, які б дозволили російським військам вийти, а потім відновити контроль над кордоном на сході країни", - порадив експерт.

Є таємні домовленості між Заходом і Росією, за якими вона піде з Донбасу, якщо виконають політичну частину "Мінська", нададуть особливий статус, проведуть вибори. Фактично, контрольовані Росією, але їх визнає Захід і Україна. Але Росія говорить, що вона забере з собою до 15 людей.

Зараз ви читаєте новину «Західний експерт порадив, як вивести Україну з глухого кута Мінських домовленостей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути