Ексклюзиви
субота, 21 травня 2022 13:28

Спецтема: Війна Росії проти України

"Забиратимемо їх додому" - Зеленський підтвердив, що захисників Азовсталі мають обміняти

"Забиратимемо їх додому" - Зеленський підтвердив, що захисників Азовсталі мають обміняти
Азовсталь після бомбардувань росіянами. Фото: news.sky.com

Президент Володимир Зеленський заявив, що евакуйованих захисників Маріуполя Донецької області мають звільнити за процедурою обміну.

Українські військові отримали сигнал, що мають повне право вийти і зберегти свої життя, сказав президент в інтерв'ю з нагоди третьої річниці інавгурації, передає Gazeta.ua.

За його словами, далі все залежить від того, що на себе брали ООН, Червоний Хрест та РФ. Це стосується безпеки військовослужбовців та обміну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Командир морпіхів "Волина" вийшов з Азовсталі - російський ЗМІ

"На сьогодні я думаю так: закінчиться процес, яким керує сьогодні розвідка, – вивезення, виведення захисників та підготовки до діалогу, обміну тощо. Забиратимемо їх додому. Це те, що ми маємо зробити з партнерами, які брали на себе відповідальність", – сказав Зеленський.

Зеленський додав, що про розблокування Маріуполя домовлялися західні партнери. Він особисто просив лідерів Туреччини, Швейцарії, Ізраїлю, Франції вплинути на президента РФ Володимира Путіна.

16 травня з Азовсталі евакуювали майже 300 українських воїнів. До медичного закладу в Новоазовську доставили 53 важкопоранених бійців для надання медичної допомоги. Ще 211 осіб через гуманітарний коридор прибули в Оленівку. Обидва населені пункти під тимчасовою окупацією Росії, у так званій ДНР.

Для подальшого повернення їх додому запланована процедура обміну. Щодо оборонців, які все ще залишаються на території заводу, проводяться заходи з порятунку.

Кремль міг погодитися на евакуацію українських військових з Азовсталі, щоб швидше проголосити "взятим" Маріуполь. Москва може відмовити в обміні захисників Маріуполя, вважає американський Інститут вивчення війни.

Комітет Червоного Хреста почав реєструвати військовослужбовців, які залишають Азовсталь. Вже зареєстрували сотні полонених. Військові заповнюють форму з особистими даними. Вказують ім'я, дату народження і найближчих родичів.

Росіяни називають кількість українських військових, які вийшли з Азовсталі - 2 439.

Зараз ви читаєте новину «"Забиратимемо їх додому" - Зеленський підтвердив, що захисників Азовсталі мають обміняти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути