вівторок, 23 жовтня 2018 11:30

"За часів Союзу на Донбасі було більше України, ніж за незалежності" - горлівський художник

"За часів Союзу на Донбасі було більше України, ніж за незалежності" - горлівський художник
Горлівський художник Петро Антип розповів про ситуацію на Донбасі. Фото: Музейний простір

Бізнес і середній клас, який змушений був виїхати 2014-го з Донбасу, зараз ходять по Києву і лікті собі кусають, що не стали одразу на захист свого. Зараз було би все інакше.

Люди на Донбасі розуміють, у яку халепу себе заштовхали. Таку думку в інтерв'ю Укрніформу висловив Петро Антип, художник, скульптор із Горлівки.

"Головне завдання кандидата у президенти – сформувати еліти в регіонах, у Києві. Варто пам'ятати історичний факт: ніколи люди з бізнесу ще не створили ні одної успішної держави. Державу роблять військові плюс культура. Людей із бізнесу у владу пускати не можна, неважливо – помаранчевий він чи "регіонал". Зараз у нас є пан Порошенко. Коли він призначає Жебрівського губернатором – все добре, хлопець у вишиванці, розмовляє українською, але там, на місці, Жебрівський формував еліту не українську, а з дітей управлінців із Партії регіонів. От вам знову ті самі граблі – і на Донбасі знову пробуксовує українська ідея," - вважає хужожник.

За його словами, на Донбасі упустили момент, бо у людей тамтешніх не було відчуття держави. Багато показових речей було: вони там бібікали, прапорці чіпляли, але цього було замало – аби вистояти на той час.

"Коли в Донецькому університеті читаю лекцію та кажу студентам, мовляв, ану підніміть руку – хто із вас європеєць, то з 200 осіб на потоці руки піднімало 5. Тоді хто ви, питаю? Хтось за вухом чеше, дивляться на мене... Отак от людей зомбувати – це ж треба! Питаю далі: а ви хотіли би жити в Штатах? А в Німеччині? Відповідь: таааак. А ви хочете, щоб країна вступила до НАТО? Ні. А як тоді – ви хочете жити в США і не хочете в НАТО? Як так? У людей одразу ломка в голові", - розповів Петро Антип.

Горлівський художник зауважив, навіть за Радянського Союзу України на Донбасі було набагато більше, ніж за часів Незалежності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Великий осколок в потилиці, ампутована нога" - неймовірна історія бійця АТО

"Було радіо українське, газети. Тому, коли нам із вами зараз казки розказують: ось, мовляв, вони нам хочуть увіпхнути Донбас на своїх умовах – та на яких умовах? Ви розберіться із Медведчуком, з мером Одеси, з Добкіним, Кернесом, – ви з цими не можете розібратися! Треба пам'ятати, що п'ята колона в Україні працює і тисне," - додав він.

В Україні часто несправедливо ставляться до дітей-сиріт із Донбасу. Якщо їм давати можливість розкритися, показувати країну, створювати сприятливі умови, то виростуть справжні патріоти, впевнений керівник соціального проекту "Твої Долоні" (ГО "Твій шлях) Олександр Івашков.

Зараз ви читаєте новину «"За часів Союзу на Донбасі було більше України, ніж за незалежності" - горлівський художник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути