вівторок, 23 жовтня 2018 09:01

Ставлення решти українців до дітей із Донбасу треба змінювати — волонтер

В Україні часто несправедливо ставляться до дітей-сиріт із Донбасу. Якщо їм давати можливість розкритися, показувати країну, створювати сприятливі умови, то виростуть справжні патріоти, впевнений керівник соціального проекту "Твої Долоні" (ГО "Твій шлях) Олександр Івашков.

Із дітьми зі Сходу організація працює з 2014-го. 2016-го створили проект "Твої Долоні", який направлений на поглиблену роботу з ними. Це допомога з патріотичного, християнського виховання. Привозять гуманітарну допомогу, проводять заходи — майстер-класи, конкурси, вистави, концерти. Ключові дати — День захисту дітей 1 червня, Покрова 14 жовтня, День Святого Миколая 19 грудня, розповів Олександр Gazeta.ua.

"Серед наших здобутків — діти відвикають від Діда Мороза і замість нього чекають на Миколая. Він приїжджає у костюмі, з помічниками. Ми робимо виставу, проводимо конкурси. На Покрову їдемо з патріотичною програмою", - продовжує.

Автор: Марія Кудлюк
  Олександр Івашков (крайні ліворуч), київський гурт "Телері" і вихованці дитбудинку в Лимані на Покрову цього року
Олександр Івашков (крайні ліворуч), київський гурт "Телері" і вихованці дитбудинку в Лимані на Покрову цього року

У 2014-2015-х найбільшою була проблема саме гуманітарної допомоги. Актуальна досі. Надходження з місцевих бюджетів обмежені. "Твій шлях" допомагає продуктами харчування, канцтоварами, медичними засобами тощо. Гроші отримують із грантів, співпрацюють із приватними ініціативами.

"Іноді котел може зламатися чи треба ремонтні роботи, а місцевий бюджет профінансувати не може. Залучаємо кошти звідки можна. Працюємо всюди в зоні ООС, де є дитячі заклади інституційного догляду і виховання. У так званій "сірій" зоні таких 2 — інтернат у місті Щастя Луганської області та центр соціально-психологічної реабілітації дітей (по іншому – притулок. - Gazeta.ua) у Торецьку Донецької. Останній — багатостраждальний. Весь час на валізах, бо знаходиться поруч із лінією розмежування. Періодично тут трапляються обстріли. Під час останнього долетіло до стін притулку. Дітей вивезли, а потім все-таки знов повернули. І адміністрація, і вищі інстанції вкотре сподіваються, що той обстріл був останнім.Допомагаємо дітям у Донецькій і Луганській областях, бо на іншій території України хоча б не стріляють", - розповідає волонтер.

Мені казали: навіщо ти допомагаєш їм - це втрачене покоління

У притулках та інтернатах дітям спокійніше, ніж із батьками-алкоголіками. Але найбільше вихованці потребують любові, батьківської опіки, каже Олександр. Головна їхня проблема — виходять із інтернату не повністю соціалізованими, самостійними.

Одне із найголовніших завдань — аби змінилася думка суспільства про цих дітей.

"Мені казали: навіщо ти допомагаєш їм - це втрачене покоління. Непотріб, якщо дослівно. Але ці діти доводять, чудово відкриваються, якщо створити умови. Те, що ми вкладаємо в них, те з них і виростає. Якщо виростуть у негативі, то буде дуже сумно. А так є надія, що не стануть адептами "руського міра", а будуть справжніми українцями", - вважає.

Автор: Марія Кудлюк
  Діти на Донбасі стануть справжніми українцями, якщо дати їм таку можливість - волонтер Олександр Івашков
Діти на Донбасі стануть справжніми українцями, якщо дати їм таку можливість - волонтер Олександр Івашков

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі окупованого Донбасу масово хочуть в Україну

Найактуальнішими завданнями волонтер вважає проведення дитячих таборів по всій країні. У першу чергу - у Західній Україні. Останній раз були в Яблуниці — це під Буковелем, у Зарічанах — це Полісся, проводили в Яремче.

"Так ти можеш взяти дітей із того середовища, де вони знаходяться, і показати Україну. Чимало з них майже ніколи не виїжджали з Донецької чи Луганської областей. Проїжджають Київ і шоковані, що такі величезні будинки, величезна річка. Вперше у житті потрапляють у метро", - розповідає Івашков.

Автор: Марія Кудлюк
  Діти на Донбасі стануть справжніми українцями, якщо дати їм таку можливість - волонтер Олександр Івашков
Діти на Донбасі стануть справжніми українцями, якщо дати їм таку можливість - волонтер Олександр Івашков

У таборах проводять уроки доброти, українознавства, християнського виховання.

"Прагнемо дати щось зовсім інше, чого вони не отримують у притулках, інтернатах. Діти змінюються. Був випадок - приїхала дівчина з пост-травматичним синдромом після обстрілів, - пригадує Олександр. - Взагалі не спілкувалася. Максимум — відповідала "так" або "ні". Після нашого табору посміхалася, більш-менш розмовляла. Коли бачиш, що зміни на очах відбуваються, значить, все добре і ти на вірному шляху".

Дітей Донбасу можна виховати патріотами України, якщо ненав'язливо прищеплювати українську культуру, вважає волонтерка і лідер київського гурту "Телері" Леся Рой.

"Те, що ми виступаємо, - це "лагідна українізація", - каже співачка. - Бо часто на свята привозять аніматорів. Ті вмикають російську "попсу", спілкуються російською. І у дітей відкладається в голові, що це "руській мір". Що це Путін прислав. А ми спілкуємося українською, співаємо нею. Одна дівчинка почала говорити зі мною російською, потім переходить на українську. Я кажу: "Ну ти ж її знаєш", - вона:"Так, але то я з вами говорю, а так — російською".

Зараз ви читаєте новину «Ставлення решти українців до дітей із Донбасу треба змінювати — волонтер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути