середа, 09 червня 2021 19:54

З окупованої території відмовляються випускати дітей

З окупованої території відмовляються випускати дітей
Окупанти ДНР обмежують виїзд дітям, які хочуть поступати. Фото: pexels.com

Окупанти не випускають з окремих районів Донецької області України дітей старше 14 років, якщо у них немає паспорта громадянина України, Росії, закордонних паспортів цих країн чи "паспорта ДНР".

"Дітей цього віку на блокпосту "Оленівка" висаджують з автобусів разом з батьками та не випускають з тимчасово окупованої території Донецької області. Таким чином, діти не зможуть своєчасно подати документи для вступу до закладів освіти", - написала уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Telegram.

Додала, що окупанти таким чином порушують права дітей на освіту та свободу пересування.

Раніше дітям 14-16 років окупанти дозволяли виїжджати за свідоцтвом про народження разом з одним з батьків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пам'ятай, хто ти": українці засипали Донецьк патріотичними листівками

Денісова закликала Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні сприяти дітям з тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей у забезпеченні їхнього права на освіту та свободу пересування.

Україна може остаточно втратити окупований Донбас, оскільки Росія агресивно паспортизує жителів ОРДЛО, вважає колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін. Лише торік паспорти РФ отримали понад 400 тис. українців. До 2024 року їх можуть надати 2 млн людей, кажуть у Східній правозахисній групі. Проросійськість Донбасу - стереотип, прихильників Москви в регіоні - меншість, говорить Gazeta.ua воєнний експерт Дмитро Снєгирьов, уродженець Луганська.

Зараз ви читаєте новину «З окупованої території відмовляються випускати дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути