четвер, 19 листопада 2015 15:40

З донецького музею зникли картини відомих художників

З донецького музею зникли картини відомих художників
Фото: www.wikiart.org

У донецькому художньому музеї, який славився багатою та унікальною експозицією, зникли всі картини. У тому числі і відомих художників. Наразі там виставляються лише картини сучасних художників.

Директор музею Галина Чумак пояснила для gazeta.ua: "Картини знаходяться у фондах музею. На вулиці війна. І я не маю права тримати відкритою експозицію з шедеврами. Я відкрито приймаю всіх і можу про це сказати. У нас все ціле та збережене. Хочу сказати: можете спати спокійно всі! Усі кому треба, це знають. Я не маю права тримати експозицію у небезпеці. Один раз вибух – полетіло 21 вікно, другий раз – додатково полетіли. Хіба я можу дозволити собі залишити такі шедеври на стінах, щоб потім уламки їх пошкодили? На сьогодні у нас не тільки все збереглось, але й поповнюються фонди сучасними витворами мистецтва".

Донецький обласний художній музей був заснований 1939 року. В його колекції нараховувалось більше 12 тисяч творів живопису, графіки, скульптури та декоративно-прикладного мистецтва. У тому числі там зберігались унікальні полотна Івана Айвазовського ("Лазуровий грот", "Хмари над тихим морем", "Морський пейзаж. Коктебель"), Ореста Кіпренського, Василя Шишкіна, Зінаїди Серебрякової та інших.

Навіть під час війни Донецький музей продовжує свою роботу. Директор запевнила, що унікальні колекції зберігаються у фондах, ніхто їх не вивозив. Наразі там відбуваються виставки, майстер-класи, покази фільмів про мистецтво.

"Відвідувачів у нас у мирний час не було стільки, скільки зараз", - підкреслила директор.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що в "ДНР" дозволили вивозити культурні цінності.

Зараз ви читаєте новину «З донецького музею зникли картини відомих художників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути