Ексклюзиви
понеділок, 09 січня 2017 14:15

Всі, хто знаходяться на території ЛНР та ДНР, є заручниками - Тандіт

27 грудня бойовики повернули в Україну двох полонених жінок. Суддю із Новоазовська на Донеччині Анжеліку Преснякову та журналістку з Івано-Франківщини Ольгу Сворак.

Про те, як повернули бранок, та про інших полонених Gazeta.ua розповів радник СБУ та переговорник Юрій Тандіт.

  Радник СБУ та переговорник Юрій Тандіт
Радник СБУ та переговорник Юрій Тандіт

- Там не було ніякого обміну й ніяких умов, - пояснив він. - Була ініціатива, з якою виступила Україна. Ми передаємо 15 людей, які входять в список полонених бойовиків. У тому числі там шість жінок.

Якщо говорити про двох жінок, яких ми повернули в Україну, то це вже подія. Будь-яка передача ворожою стороною наших заручників має дуже велике значення для України.

Звільнення навіть одного нашого бранця з полону бойовиків - це вже перемога. Пам'ятаєте, як був звільнений "кіборг" Тарас Колодій? Це дуже знакова подія хоча б тому, що це - захисник. Людина, що боронила цілісність нашої країни зі зброєю в руках. А зараз в полоні знаходяться ще наші хлопці. Декотрі вже майже два роки.

- Чому деякі люди негативно відреагували на звільнення Анжеліки Преснякової та Ольги Скворак? Мовляв, їх не було у списку українських бранців на обмін.

- Ще раз повторюю, що не було жодного обміну. 15 переданих осіб - це жест доброї волі. Це незалежно від рішення терористів передати нам двох бранок. Звичайно, на темі звільнення з полону будуть спекулювати. Дехто навіть буде маніпулювати цим.

  Полонянки бойовиків Анжеліка Преснякова та Ольга Сворак
Полонянки бойовиків Анжеліка Преснякова та Ольга Сворак

Для нас абсолютно всі люди, які утримуються бойовиками ДНР та ЛНР, є заручниками. А питання про те, що вони там робили... Цим повинні займатися відповідні служби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Передача українській стороні полонених - чергова афера маріонетки Захарченко" - Бутусов

- Які є плани щодо подальшого обміну?

Наш обмін - це 228 людей, які є в списку бойовиків, на 48 наших. На руках тих людей, яких ми передаємо, крові нема. В основному вони звинувачуються у злочинах проти цілісності України.

Головне - звільнення полонених. Всі, хто знаходяться на території ЛНР та ДНР, всі ці люди утримуються там незаконно. Вони є в певній базі та вважаються заручниками. А ми будемо робити все можливе для їх визволення. Це вже потім можна буде розбиратися за певною процедурою. Головне - повернути кожного нашого полоненого додому.

Бойовики ДНР вранці 27 грудня передали українській стороні полонених Анжеліку Преснякову й Ольгу Сворак.
Зараз ви читаєте новину «Всі, хто знаходяться на території ЛНР та ДНР, є заручниками - Тандіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути