субота, 13 серпня 2022 08:01

Спецтема: Війна Росії проти України

Ворог випалює землю на в'їздах у Луганську область: Гайдай розказав про ситуацію в регіоні
4

У захоплених містах на Луганщині російський ворог вдається до нових методів мобілізації – в обмін на харчі збирає інформацію про чоловіків у літніх людей.

Тим часом росіяни атакують Бахмут з боку Попасної, черговий бій точиться поблизу Білогорівки та Лисичанського нафтопереробного заводу, заявив у Telegram 13 серпня голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Агресор випалює землю на в'їздах у Луганську область, бо не може подолати ці декілька кілометрів. Важко порахувати, скільки тисяч снарядів витримала ця територія вільної Луганщини за останні місяць-півтора. Окупанти годинами відпрацьовують артилерією, а потім штурмують із декількох сторін одразу. 12 серпня вони спробували атакувати в районах Лисичанського НПЗ та Білогорівки, але розвідка боєм завершилася черговим відступом. Намагалися просунутися з боку Попасної до Бахмута", – ідеться в повідомленні.

Росіяни атакують Бахмут з боку Попасної
Фото: t.me/luhanskaVTSA
Росіяни атакують Бахмут з боку Попасної
Росіяни атакують Бахмут з боку Попасної
Росіяни атакують Бахмут з боку Попасної

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики США: у Маріуполі готують показову страту захисників України

Майже 10 разів загарбники кидалися в розвідку, але українські воїни завдали вогневого ураження та знешкодили ворога, який просувався за цими напрямками.

"Упродовж доби поблизу дев'ятьох населених пунктів росіяни завдали авіаударів. За останню ніч випустили три ракети, чотири рази застосували реактивну та ствольну артилерію, двічі – міномети, ще два рази відбито танкові наступи ворога", – додав Гайдай.

Тим часом в окупованих містах Луганщини росіяни вдаються до нових методів примусової мобілізації.

"Під час обходів багатоповерхівок вони втираються в довіру до літніх людей, пропонуючи тим невеличкі суми грошей або харчі в обмін на інформацію про чоловіків призовного віку. Залишають на чергування біля закритих під'їздів військових, які чекають, що хтось із мешканців чоловічої статі або вийде, або спробує повернутися додому. До речі, більшість із тих, хто займається примусовим призовом, пересувається всередині міст у балаклавах, аби не впізнали сусіди та знайомі, на яких вони й полюють", – повідомив голова обласної військової адміністрації.

Після майже повної окупації Луганщини росіяни кинули всі свої сили на захоплення Донеччини. Регіон постійно обстрілюють. Майже щодня міська влада повідомляє про жертв або поранених серед цивільного населення та нові руйнування.

У псевдореспубліці ДНР заявили, що окупаційні війська нібито захоплять територію Донецької області "до кінця серпня".

"Битва за Донбас" буде найзапеклішим та найскладнішим етапом з початку повномасштабного вторгнення Росії. Зараз на Донеччині та Луганщині відбувається переломний момент, повідомив нацгвардієць Віталій Марків. Розвиток подій залежить від кількості озброєння, яке Україна отримає від західних партнерів, вважає він.

2 серпня розпочалася обов'язкова евакуація цивільних з неокупованої території Донеччини. Перший потяг з евакуйованими прибув вранці у Кропивницький на Кіровоградщині. Серед них – жінки, діти, літні люди, багато маломобільних.

Зараз ви читаєте новину «Ворог випалює землю на в'їздах у Луганську область: Гайдай розказав про ситуацію в регіоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути