вівторок, 10 жовтня 2023 08:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Ворог посилив локальні атаки на південному фронті - ISW

Ворог посилив локальні атаки на південному фронті - ISW
Дощі погіршили видимість на південному фронті, перешкоджаючи операціям російських і українських розвідувальних безпілотників. Фото: facebook.com/pressjfo.news

Сили оборони продовжили контрнаступ 9 жовтня. ЗСУ просунулися на заході Запорізької області та поблизу Бахмута.

Російські війська натомість розпочали локалізовані наступальні операції на південь від Гуляйполя Запорізької області і, ймовірно, реорганізували Південне угруповання сил з метою захисту від контрнаступальних операцій ЗСУ, йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

"Українські війська досягли часткового успіху на захід від Вербового у 18 км на південний схід від Оріхова, а також поблизу Кліщіївки в 5 км на південний захід від Бахмута та Андріївки в 10 км на південний захід від міста-фортеці", - сказано у повідомленні.

За свідченнями російських воєнкорів, дощі погіршили видимість на південному фронті, перешкоджаючи операціям російських і українських розвідувальних безпілотників. Окрім того, ґрунт став багнистим і перешкоджає відстежуваному руху транспортних засобів. Водночас земля ще не настільки замулилася, аби перешкоджати руху транспортних засобів, додають експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Втрати росіян в Україні перетнули нову психологічну позначку

"Погодні умови погіршилися, але, ймовірно, відрізняються вздовж лінії фронту. Через сильні опади російські війська на Куп'янсько-Лиманському напрямку зменшують ставку на авіацію та безпілотники", - пояснили аналітики.

Водночас російські війська на півдні посилили локальні наступальні операції. Окупанти атакують на рівні батальйону або менше, що вказує на те, що ці операції, ймовірно, є тактичними та мають на меті відтягнути й притиснути українські сили на південь від Гуляйполя, а не далі на захід у Запорізькій області.

Крім того, російське військове командування нещодавно реорганізувало Південне угруповання військ для дій на двох напрямках: Маріупольському на заході Донецької області, а також на Бердянському напрямку на заході Донецької та сході Запорізької областей, де російські війська зосередили найбільше та найякісніших сил.

Російське військове командування визначило першочергове виділення додаткових нових сил і засобів Південному угрупованню військ перед іншими угрупованнями, зазначили в ISW.

Збройні сили України на фронті продовжують контрнаступ на декількох напрямках. Сили оборони досягли успіхів поблизу Кліщіївки та Андріївки на Донбасі, а також у районі Вербового у Запорізькій області, свідчать свіжі карти Інституту вивчення війни (ISW). Ситуація в Харківській та Луганській областях досі напружена.

Зараз ви читаєте новину «Ворог посилив локальні атаки на південному фронті - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути