вівторок, 10 жовтня 2023 07:33

Спецтема: Війна Росії проти України

Сили оборони просунулись уперед - свіжі карти боїв в Україні
8

Збройні сили України на фронті продовжують контрнаступ на декількох напрямках.

Сили оборони досягли успіхів поблизу Кліщіївки та Андріївки на Донбасі, а також у районі Вербового у Запорізькій області, свідчать свіжі карти Інституту вивчення війни (ISW). Ситуація в Харківській та Луганській областях досі напружена.

Російські дії поблизу Синьківки та Іванівки посилилися, незважаючи на зниження активності авіації та безпілотників на напрямку Куп'янськ-Лиман через сильні зливи. РФ нібито захопила невизначені позиції поблизу Іванівки в 20 км на південний схід від Куп'янська. ЗСУ відбили російські атаки поблизу Синьківки та Іванівки.

Війська Росії 9 жовтня вели наступальні дії на лінії Сватове-Кремінна, але не досягли підтверджених успіхів. Так звані військові блогери в РФ стверджують, що сили ворога нібито просунулися до 1 км поблизу Макіївки і начебто захопили невизначені позиції поблизу Невського. Водночас в ISW не спостерігають візуальних доказів цього.

Сили оборони відбили тим часом російські атаки поблизу Макіївки. ЗСУ 9 жовтня продовжували наступальні дії на Бахмутському напрямку, де просунулися вперед. Досягли успіху на південний захід від Бахмута поблизу Кліщіївки та Андріївки. Тривають важкі бої за тактичні висоти біля залізничного полотна Кліщіївка - Андріївка.

Війська РФ змінили тактику на Бахмутському напрямку і все частіше використовують невеликі групи по чотири-вісім осіб для обходу українських сил. Українські ж сили відбили російські атаки на північ від Богданівки, Кліщіївки та Андріївки.

Російські війська здійснили майже 15 невдалих атак на північ від Донецька поблизу Авдіївки та на південний захід від Донецька поблизу Мар'їнки та Новомихайлівки. Окупанти продовжують проводити наземні атаки вздовж усієї лінії фронту Авдіївка - Донецьк.

Сили РФ нібито відбили українські атаки поблизу Приютного в 16 км на південний захід від Великої Новосілки та Микільського.

ЗСУ відбили російські атаки в районі Староморського та Левадного. Російська армія безуспішно атакувала поблизу Микільського та Новодонецького.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розслідувачі ідентифікували пілотів з авіабази "Енгельс", які бомбили українців

Аналітики ISW показали актуальні карти боїв
Фото: understandingwar.org/backgrounder
Аналітики ISW показали актуальні карти боїв
Аналітики ISW показали актуальні карти боїв
Аналітики ISW показали актуальні карти боїв
Аналітики ISW показали актуальні карти боїв

Російський "воєнкор" стверджував, що російські та українські війська ведуть бойові дії поблизу Марфополя в 9 км на південь від Гуляйполя. Військовий оглядач повідомив, що підрозділи російської 64-ї мотострілецької бригади нібито просунулися на кілька сотень метрів у спірній "сірій зоні" в напрямку Марфопіль - Червоне. Він додав, що ці атаки є лише тактичними, оскільки російські сили атакують у масштабі батальйону або менше.

Українські війська продовжували наступальні дії в західній частині Запорізької області, де також просунулися 9 жовтня. ЗСУ досягли часткового успіху на захід від Вербового.

Російський "воєнкор" стверджував, що українські сили незначно просунулися в напрямку Копані і між Роботиним та Новоданилівкою. Російські військові блогери стверджували, що на лінії Роботине-Вербове тривають запеклі бої.

9 жовтня російські війська провели обмежену невдалу наступальну операцію на заході Запорізької області. Українські війська відбили наступ Росії на північ від Новопрокопівки.

У ніч проти 9 жовтня українські сили здійснили обмежений рейд через річку Дніпро в Херсонській області. Російський "воєнкор" стверджував, що кілька катерів українських сил намагалися провести розвідку біля Антонівського мосту, але російські сили нібито відбили спробу висадки

Російські військові блогери висловлюють стурбованість тим, що українські війська на заході Херсонської області готуються до наступальної операції через річку Дніпро на східному (лівому) березі річки.

Росія втратила в Україні понад 200 тис. військових. Заяви РФ про те, що Україна нібито відповідальна за продовження агресії є проєкцією поведінки країни-окупанта, заявив на засіданні Ради безпеки ООН представник Великої Британії Фергус Екерслі.

Зараз ви читаєте новину «Сили оборони просунулись уперед - свіжі карти боїв в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути