Ексклюзиви
четвер, 27 квітня 2023 08:08

Спецтема: Війна Росії проти України

Ворог готується до контрнаступу ЗСУ: показали свіжі карти боїв
5

Готуючись до можливого контрнаступу України, окупанти могли перекинути військову техніку для підтримки поточних російських наступальних операцій у Донецькій області або на інших ділянках фронту.

Ситуація у Луганській та Харківській областях залишається напруженою, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Запеклі бої на Донбасі тривають.

26 квітня російські війська не проводили жодних наступальних дій на лінії Куп'янськ – Сватове – Кремінна. Водночас вони продовжують вести потужний вогонь на цій ділянці фронту. Армія РФ здійснила невдалі наземні атаки поблизу Макіївки в 23 км на північний захід від Кремінної, Невського у 19 км на північний захід від міста, Торського та Білогорівки в 12 км на південь від Кремінної. 25 квітня російські війська відкинули українські сили з позицій на східній околиці Спірного.

Російські джерела стверджували, що українські сили продовжували розвідку на північний схід від Куп'янська та на північний захід від Сватового. Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська розгромили чотири українські диверсійно-розвідувальні групи поблизу Масютівки в 12 км на північний схід від Куп'янська і Крохмального у 21 км на північний захід від Сватового. Російські війська знищили дві українські диверсійно-розвідувальні групи поблизу Новоселівського та Синьківки, що у 9 км на північний схід від Куп'янська.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Станом на 26 квітня російські війська продовжували наступати на Бахмут. Кадри, опубліковані того дня, свідчать, що російські війська просунулися до вулиці Перша Лісова в західному Бахмуті (в межах кількох кварталів Ювілейної дороги 00506, яка веде в Хромове). Крім того, бойовики групи "Вагнер" досягли перехрестя вулиць Чайковського та Ювілейної, що гіпотетично дозволило б їм просунутися в напрямку Хромового та перерізати українські логістичні лінії на Бахмут. Засновник ПВК Євген Пригожин спростував ці заяви, однак применшив значення захоплення цього перехрестя, заявивши, що українські сили все одно продовжують використовувати дороги під вогневим контролем росіян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи піде Путін на переговори після контрнаступу ЗСУ – відповідь ISW

"Вагнерівці" ​​продовжують воювати на півночі, заході і півдні Бахмута. Російські війська вели безуспішні наступальні дії на північному заході від Бахмута в районі Оріхово-Василівки (10 км на північний захід) і Богданівки (6 км на північний захід); на заході від Бахмута поблизу Іванівського (5 км на захід) та Хромового (3 км на захід); і на південному заході від Бахмута біля Кліщіївки (7 км на південний захід)

26 квітня російські війська продовжили наземні атаки вздовж лінії фронту Авдіївка – Донецьк і дещо просунулися на північ від Авдіївки. Геолокаційні кадри, опубліковані 26 квітня, показують, що російські війська досягли обмежених успіхів на захід від траси N20 Донецьк – Краматорськ – Слов'янськ приблизно в 10 км на північ від Авдіївки. Росіяни успішно просунулися на захід від Новобахмутівки та відтіснили українські сили від траси N20, що узгоджується з доступними кадрами, які підтверджують ці позиції.

В українському Генштабі повідомили, що російські війська здійснили невдалий наземний удар у бік самої Авдіївки; на захід від Авдіївки біля Сіверного в 5 км на захід від міста; на північно-західній околиці міста Донецьк біля Первомайського; та на південно-західній околиці Донецька біля Мар'їнки. Російські блогери стверджують, що російські війська продовжували бої на околицях Донецька і просунулись у бік Сєвєрного.

26 квітня російські війська пішли у наступ в західній частині Донецької області. Підрозділи 155-ї окремої морської піхотної бригади ведуть бойові дії зі стрілецької зброї на околицях Вугледара в 30 км на південний захід від Донецька. Ворог посилив використання авіаційних бомб ФАБ-500 для націлювання на українські опорні пункти в міських районах Бахмута.

Російські блогери продовжують сперечатися між собою щодо активності України вздовж річки Дніпро в Херсонській області. 25 квітня російські війська завдали ударів по українських позиціях на острові Великий Потьомкін, а також у прибережних районах поблизу Кіндийки.

В ISW не помітили жодних нових додаткових візуальних доказів, які б підтверджували російські заяви про українські позиції чи діяльність на східному (лівому) березі річки Дніпро в Херсонській області.

Українські війська продовжують обстрілювати матеріально-технічне забезпечення Росії на східному (лівому) березі Херсонської області. ЗСУ тихо ведуть контрнаступальні дії в на півдні, завдаючи ударів по російських складах боєприпасів, а також по районах зосередження техніки та живої сили ворога.

Російські офіційні особи продовжують зусилля щодо забезпечення безпеки тилових наземних ліній зв'язку в окупованому Криму. До 28 квітня російські чиновники планують понад 80 пунктів огляду на під'їздах до Керченського мосту. Російські офіційні особи, ймовірно, нарощують зусилля для забезпечення безпеки та вдосконалення GLOC через Керченську протоку до Криму, готуючись до потенційних українських контрнаступів.

Супутникові знімки свідчать, що російські війська перекинули бронетехніку та артилерійські системи з окупованого Криму в невизначений район станом на 25 квітня. На знімках видно військовий склад біля Тургенєвого в 21 км на північний схід від Джанкоя із бойовими броньованими машинами, танками та артилерійськими системами. Через контрнаступ російські війська могли перекинути військову техніку для підтримки поточних російських наступальних операцій у Донецькій області або на інших ділянках фронту.

Війна в Україні завершиться лише у разі розпаду Російської Федерації. Мирне врегулювання можливе виключно, якщо країна-агресорка розпадеться на дрібніші та менш могутні держави, вважає головнокомандувач Силами оборони Естонії, генерал Мартін Херем.

Зараз ви читаєте новину «Ворог готується до контрнаступу ЗСУ: показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути