четвер, 02 листопада 2017 20:23

Волкер робить послугу українській владі - дипломат

Волкер робить послугу українській владі - дипломат
Курт Волкер - єдинав ланка між Москвою та Вашигтоном / Фото: Главные новости

Перед президентськими виборами в Росії, українцям варто чекати загострення військового конфлікту. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів експерт-міжнародник Олександр Хара.

- Американці та європейці трактують Мінські домовленості в бік України. Курт Волкер — перша посадова особа такого рангу, яка сказала, що це не заморожений конфлікт, а справжній. Не громадянська війна, а збройна агресія Росії. Є чітке розуміння того, що відбувається насправді. Він трактує "Мінськ" як інструмент припинення війни, повернення окупованих територій. А не як можливість створення автономії, через яку Росія впливатиме на українську зовнішню політику. З іншого боку, щоб виконати домовленості, треба компроміси з росіянами. А з ними цього робити не можна, бо хочуть все на своїх умовах.

На які саме складні рішення для України cпецпред натякає?

Згадаймо, як у Верховній Раді протягнули два закони. Один про продовження особливого статусу Донбасу (законопроект №7164 "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей". Особливий статус окремих районів Донбасу буде продовжено на рік після виведення усіх незаконних збройних формувань і військової техніки. - Gazeta.ua). Скоро в другому читанні розглядатиметься закон про повернення Донбасу (6 жовтня Верховна Рада ухвалила у першому читанні президентський законопроект №7163 "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей". - Gazeta.ua). Тільки назва в ньому правильна. По суті там лише один пункт є вірним. Про те, що Росія є агресором. Решта - не на користь Україні. Такі речі й називаються компромісами.

Москва бачать домовленості як обмеження українського суверенітету. Щоб Україна не могла бути ні в ЄС, ні в НАТО. В організаціях, які можуть захистити від майбутніх воєн з РФ. Це неприйнятно для українського народу.

Москва бачать Мінські домовленості як обмеження українського суверенітету. Щоб Україна не могла бути ні в ЄС, ні в НАТО

Судячи із заяви Волкера, як тривають переговори з Росією? Чи є якісь зрушення?

Нас убивають кожен день. Це показник того, що зрушень нема. Росіяни дуже ображені на американців. Ті згорнули всі канали комунікації. Починаючи з найвищого рівня — президент, міністерства. Волкер — єдина ланка, яка пов'язує Москву та Вашингтон. Поки росіяни не спроможні домовлятися, інших форм діалогу не буде. Росія хоче, щоб Сполучені Штати визнали за нею статус великої держави, з якою треба рахуватися.

Волкер дуже обережний у коментарях. Дає їх дозовано. Говорить з українським засобам масової інформації так, щоб нам подобалося. Це послуга українській владі, якій українці не довіряють. Вона мовчить, бо не має інших стратегій. Президент, як папуга, повторює, що альтернативи "Мінську" нема.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін хоче розвалити Україну миротворцями - експерт

Чи слід очікувати на Донбасі миротворців найближчим часом?

Ні. Миротворча місія для Путіна не є спробою припинити війну. Це є його інструментом нав'язування нам своєї політики.

Два тижні тому Путін сказав, що не допустить різанини на Донбасі й не віддасть під контроль миротворців російсько-український кордон. Це робить їхню присутність безглуздою. Немає сенсу охороняти спостерігачів ОБСЄ, які не можуть виконати свою місію через окупантів.

Волкер — єдина ланка, яка пов'язує Москву та Вашингтон

Чи зміниться ситуація на Донбасі з наближенням президентських виборів у Росії в березні?

Вона може лише погіршитися. Економічне становище РФ погане. Ніякого позитиву від анексії Криму немає. Путін намагатиметься використати цю карту ще раз на виборах, щоб виправдати свою легітимність. Може влаштувати "героїзм" на фронті. Мовляв, російські вояки й добровольці рятують від українських фашистів дітей. Чи проводять якусь блискучу операцію. Спробує влаштувати щось безглузде, чим можна вразити споживача з невисоким рівнем інтелекту.

Не виключаю, що конфліктні ситуації виникнуть на адмінкордоні з окупованим Кримом. Чи зі сторони Білорусі.

Для введення миротворчої місії ООН на Донбасі необхідно, щоб Росія вивела своїх військових з ОРДЛО, сказав спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер в інтерв'ю "Громадському".

Він вважає, що обидві сторони не довіряють одна одній. Однак можуть почати довіряти миротворчим силам з мандатом ООН.

Курт Волкер вважає, що резолюцію ООН щодо миротворців на Донбасі можуть ухвалити до кінця цього року.

Зараз ви читаєте новину «Волкер робить послугу українській владі - дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути