вівторок, 31 жовтня 2017 16:04

Путін хоче розвалити Україну миротворцями - експерт

Путін хоче розвалити Україну миротворцями - експерт
Спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер розповів про плюси та мінуси можливої миротворчої місії ООН на Донбасі. Фото: Київпост

"Курт Волкер міркує так, як міркує і Україна" - прокоментував останній візит спецпредставника Держдепартаменту США Григорій Перепелиця, політолог, директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ України для Gazeta.ua.

"Україна офіційно заявила про вирішення проблеми з Росією виключно політико-дипломатичними засобами, в розрахунку на підтримку міжнародних організації. Волкер діє в руслі цих ініціатив. Щоб миротворча операція була запроваджена на всій території Донбасу. Аби миротворці взяли під контроль українсько-російський кордон, роззброїли незаконні сепаратистські формування.

Варто розуміти: варіант миротворчої місії, який пропонує Україна, потребує мандату ООН. Без нього нічого не вийде. Потрібна згода двох воюючих сторін. Тепер постає питання: хто є другою стороною? Путін говорить, що це ДНР і ЛНР. Але ми знаємо, що агресором є Росія. Але у всіх міжнародних процесах Росія є посередником.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курт Волкер зробив несподівану заяву про невизнані республіки

А через те, що ми не визнали Росію воюючою стороною, вона має право бути учасницею миротворчої операції і вводити своїх миротворців на українську територію. РФ є членом Ради безпеки ООН, а мандат надається саме цим органом.

Більше того, від Кремля залежить прийняття цієї резолюції. Він може накласти вето. Я певен, що так і буде. І тим більше, ми не можемо позбавити Росію цього права. Бо офіційно вона ніким не визнана стороною військового конфлікту. Тому перспектива введення такої миротворчої місії близька до нуля", - сказав він.

Росія може погодитися на цю місію, але виключно на своїх умовах, вважає Григорій Перепилиця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волкер пояснив, навіщо потрібні переговори з Росією

"РФ погодиться на миротворчу місію, якщо вона сама прийматиме в ній участь. А по іншому у неї немає ніякої причини погоджуватись. Бо Росія має повний воєнний і політичний контроль над цими територіями.

Якщо Росія виведе свої війська з ОРДЛО, хоча це дуже не реалістична перспектива, Україна буде зобов'язана виконати інші пункти Мінських угод. І саме про ці важкі рішення говорив пан Волкер. Адже це проведення виборів на цих територіях, надання їм спеціального статусу. Тобто тоді ми маємо йти за планом Путіна. А цей спеціальний статус фактично передбачає перетворення України в конфедерацію. Це вже розвал країни зсередини", - сказав експерт.

Для введення миротворчої місії ООН на Донбасі необхідно, щоб Росія перш за все вивела своїх військових з ОРДЛО, сказав спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер 30 жовтня.

"З боку Росії немає жодного руху назустріч. Сподіваюся, ми змусимо РФ не закріплюватися, а навпаки виводити свої сили, даючи дорогу миротворцям. Якщо ми зможемо це зробити, це змінить ситуацію і створить умови для складних рішень, які має прийняти Україна в рамках Мінська", - заявив спецпредставник.

Зараз ви читаєте новину «Путін хоче розвалити Україну миротворцями - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути