понеділок, 27 березня 2017 15:39

Військовий експерт розповів, чому розбився вертоліт під Краматорськом

"Поки що маємо одну робочу версію - зіткнення з лініями електропередач на малій висоті", - розповів Gazeta.ua експерт з військової авіації 63-річний Валерій Романенко.

26 березня у селі Малинівка поблизу Краматорська на Донеччині розбився військовий вертоліт Мі-2. Загиблі троє членів екіпажу та двоє пасажирів - з 18-ї Полтавської бригади армійської авіації.

У катастрофі загинули командир Євген Волошин, другий пілот Дмитро Мовчан, борттехнік Роман Кондул. Також двоє пасажирів: полковники Валерій Мельник і Віктор Калитич. Родичам загиблих повідомили про трагедію.

Автор: Новини Донбаса
  Трагедія сталася у селищі Малинівка поблизу Краматорська
Трагедія сталася у селищі Малинівка поблизу Краматорська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Падіння гелікоптера: з'явилась попередня інформація про загиблих

"Це був вертоліт не повітряних сил, а військової авіації. Серійний випуск машин цього класу завершили ще 1992 року. Всі запчастини до машини виробляли у Польщі. Після розвалу СРСР із цим стало складно. Їх ремонтують у Конотопі. Але бракує деталей. Поляки Мі-2 давно модернізували в "Гусар" та "Анаконду".

Маємо брати приклад з американського вертольота Kiowa. Як і Мі-2, легкого класу й багатоцільовий. Його дообладнали сталевими ножами у носовій частині. Переріжуть дроти, якщо машина зачепила їх або заплуталась. Але наші конструктори бояться, що ножі пошкодять гвинти. У Мі-2 вони низько розташовані.

Автор: Новини Донбаса
  Усі члени екіпажу загинули. Рідним про це вже повідомили
Усі члени екіпажу загинули. Рідним про це вже повідомили

Вертоліт був не бойовим, а навчальним і зв'язковим. Екіпаж летів на низькій висоті - 5 метрів. Це льотний стандарт. Допомагає уникнути ураження ворожого зенітно-ракетного комплексу. Той готується вистрелити 15 секунд. Вертоліт на швидкості понад 200 метрів пролітає над нею за 2 секунди й стає недосяжним.

Того дня з видимістю було погано. Коли летиш на низькій висоті з високою швидкістю, за вікно страшно глянути. Все зливається в один килим. Командир міг утратити орієнтацію. Не виключаю, щось могло вийти з ладу ще у повітрі. А на лінії електропередач машина просто впала. Остаточно все встановить експертиза", - каже Романенко.

Автор: Новини Донбаса
  На місці трагедії працюють МНС та експерти
На місці трагедії працюють МНС та експерти

Про катастрофу вертольота стало відомо увечері 26 березня.

Зараз ви читаєте новину «Військовий експерт розповів, чому розбився вертоліт під Краматорськом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути