Ексклюзиви
вівторок, 06 квітня 2021 09:20

Військовий експерт пояснив, чому не буде загострення

Україна потрапила до небезпечної російської пастки. Чому так сталося і про що свідчить скупчення російської техніки та живої сили Gazeta.ua розповів Дмитро Снегирьов, співголова ГО "Права Справа".

Автор: www.rbc.ua
  Співголова громадської організації "Права справа", військовий експерт Дмитро Снєгирьов.
Співголова громадської організації "Права справа", військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

1 квітня під час свого виступу у Верховній Раді України головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак заявив про збільшення військової присутності російських військ біля наших кордонів.

Чи можна говорити про те, що росіяни готуються до наступу на нас?

Дані, які оприлюднила Українська сторона щодо кількості учасників незаконних збройних формувань і військовослужбовців Російської Федерації свідчить про зменшення кількості живої сили.

Мої слова підтверджує і попередній виступ Хомчака. Справа, втім, що 25 листопада 2020 року він називав цифру в 35 тисяч учасників незаконних збройних формувань і 3 тисячі військових РФ.

30 листопада 2020-го представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький вийшов і продублював цю інформацію.

Однак це було 25 листопада 2020 року, а на дворі квітень 2021-го. І за цей час кількість ворогів зменшилася, бо 35 тисяч більше за 28.

Таким чином дані свідчать про зменшення кількості російських військ. А в такому разі про який наступ йде мова, якщо їх кількість зменшилася? Ми такими цифрами виставляємо себе дурнями в очах своїх міжнародних партнерів, а в першу чергу Держдепу США, які висловили занепокоєння російськими маневрами.

Наші журналісти допомогли РФ розповсюдити свою пропаганду

Окрім цього інформація про передислокації російської військової техніки в кількості 185 одиниць, серед яких були САУ Бастіон – не підтвердилася.

Таким чином ми розуміємо, що то був фейк. Це була інформаційна операція російських спецслужб, аби залякати мирне населення України.

До речі вона мала успіх завдяки її розповсюдженню українськими ЗМІ. Тобто наші журналісти допомогли РФ розповсюдити свою пропаганду.

Та сама ситуація і з передислокацією ЗС РФ в Криму, Воронезькій та Ростовській областях. Переміщення їх ЗС свідчить не про накопичення сил для вторгнення, а про планову передислокацію сил противника.

Тобто росіяни нас лякають, а ми ведемося на цю провокацію.

Автор: Уніан
  Україна втрачає свою суб'єктність через заяви Єрмака та Арестовича.
Україна втрачає свою суб'єктність через заяви Єрмака та Арестовича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із Донбасу повідомили неочікувані новини

Однак РФ відмовилася від пропозиції поновити режим тиші. Чому?

Тому що ми потрапили у військово-дипломатичну пастку, яку Росія нам розставила.

Перед тим, як відмовитися від режиму сталого перемир'я, РФ запропонувала Україні заборонити ЗСУ відкривати вогонь без отримання дозволу з боку нашого Генерального штабу.

Керівник офісу президента Андрій Єрмак відразу заявив, що ми на такі умови йти не збираємося. Все! Після цієї заяви РФ заявляє, що Україна блокує мирні домовленості і відмовляється від режиму тиші. Окрім цього вони додають, що на цьому тлі мають побоювання, що ЗСУ підуть у наступ на окуповані РФ території Донбасу.

Тобто ми показали себе державою, що не здатна розв'язувати важкі питання, а Росія цим скористалася.

А на самих окупованих територіях Криму, ОРДЛО та у Росії вони запускають пропаганду про вторгнення ЗСУ. Щоб це зрозуміти достатньо просто подивитися їх новини.

Хочу додати про так звані великодні, новорічні та святкові перемир'я. Їх було більше 30-ти. І кожен раз воно тривало мінімум 12 годин, а максимум доба. Це все свідчить не про те, що ми хочемо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, а про повне нерозуміння наших подальших кроків.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і глава Кремля Володимир Путін цього тижня проводять перемовини про Україну. На ці перемовини президента України Володимира Зеленського не запросили. Про що це свідчить?

Що стосується перемовного процесу – я про розмови Путіна, Меркель та Макрона – ми знов дали пас Російській Федерації.

Це сталося завдяки заявам про те, що нам запропонували франко-німецький план розв'язання ситуації. Як тільки ця заява пролунала – наша суб'єктність знизилася.

Тобто ми показали себе державою, що не здатна розв'язувати важкі питання, а Росія цим скористалася.

Росіяни зайшли з позиції: "Якщо ви тільки узгоджуєте, то нам із вами нема про що розмовляти. Ми підемо до тих, хто приймає рішення".

Тобто допустили стратегічну помилку й розбіжностями в наших заявах скористалися росіяни. Тобто спочатку Андрій Єрмак заявив про те, що мирний план лежить у росіян, потім Олексій Арестович заявив, що все буде оприлюднено за 2 тижні. Росіяни заявляють, що про жоден план не чули й не бачили. І РФ вимагає в учасників "нормандського процесу" письмово затвердити пункт про те, що з боку України не має мирних кластерів. Все. Крапка. Приїхали.

Однак США привело свої війська в бойову готовність. Про що це свідчить?

Реакція США та країн Заходу – це елемент військово-політичного тиску на Україну.

Держдеп Сполучених штатів краще за всіх розуміють небезпеку подібних сценаріїв з боку РФ. Цього, на жаль, не розуміє українська влада. Власне Америка заявила, що підтримуватиме територіальну цілісність і суверенітет України, але ми маємо продукувати своє бачення розвитку ситуації.

Не Франція та Німеччина має пропонувати мирні плани, а Україна. Ми не повинні підігрувати РФ на дипломатичній та військовій арені.

Без представників України за нашу державу ніхто не має права домовлятися. Це має бути основним пунктом нашої військово-дипломатичної тактики.

Автор: росзмі
  Путін намагається вивести РФ з-під санкцій. Українські делегати в ТКГ йому допомагають
Путін намагається вивести РФ з-під санкцій. Українські делегати в ТКГ йому допомагають

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розмова Байдена з Зеленським і ймовірність наступу Росії: тиждень у ключових цитатах

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив про погіршення відносин між РФ і державами Заходу. Що після цієї заяви очікувати Україні?

Якщо ви питаєте про вторгнення – його не буде. Своїми заявами, своїми діями вона намагається максимально відокремитися від конфлікту, який розв'язала на Донбасі.

Путіну необхідно стати лише посередником, а наші корисні ідіоти своїми заявами йому в цьому підіграють. По факту дають йому інструкцію як зняти з РФ санкції за її військову агресію.

Всі ці розмови "Путін напав, все пропало" - це російський меседж, направлений на українців не більше, не менше.

28 батальонно-тактичних груп сконцентровані на нашому кордоні. Так звані сили вторгнення, зокрема 20-та армія зараз в стадії формування і перебуває в місті Воронеж.

Лише одна 144 дивізія дислокована в Смоленській області, а це умовно білоруський напрямок.

На Донбасі українські морпіхи виявили саморобний вибуховий пристрій – іграшковий дитячий літак, начинений вибуховою речовиною.

Зараз ви читаєте новину «Військовий експерт пояснив, чому не буде загострення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути