понеділок, 25 червня 2018 14:36

Війна між Росією та Україною: експерт спрогнозував загострення

Війна між Росією та Україною: експерт спрогнозував загострення
На Донбасі буде загострення конфлікту - прогноз експерта. Фото: Укрінформ

На Донбасі може загостритися ситуація після Кубку світу-2018, але до масштабних операцій справа навряд чи дійде.

Осінь принесе нові небезпеки - Москва трохи змінить тактику й поряд із військовим активніше використовуватиме проти України політичний чинник тиску. Таку думку висловив координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук, передає "Апостроф".

"Стратегія Кремля простежується, і тут все зрозуміло. Зараз проходить Кубок світу з футболу в Росії - це період, коли йде тимчасова деескалація, хоча про повну тишу взагалі не йдеться. Після цього (чемпіонат завершується у середині липня) буде якийсь період ескалації. Але не до рівня масштабних дій російських окупаційних військ, а до рівня, який ми спостерігали з початку року і протягом минулого року - це постійні обстріли і так далі", - розповів Тимчук.

За його словами, буде трохи гаряче в контексті миротворчої місії.

"Бачимо, що Москва продовжує стояти на своєму: миротворча місія може розміщуватися тільки уздовж лінії розмежування, це - VIP-охорона для спостерігачів ОБСЄ. Тобто Москва ратує за таку місію, яка не зможе ні на що вплинути на Донбасі. Позицію Києва та Заходу ми теж добре знаємо - це взяття кордону під контроль і всієї території ОРДЛО. Може бути якась ескалація в цьому плані", - додав він.

На думку експерта, Москва робить ставку на внутрішні чинники в Україні та на свої можливості впливу на них.

"Очевидно, що восени почнеться їхня серйозна діяльність під час широкомасштабної передвиборчої кампанії в Україні. Тут для Москви відкривається широке поле для діяльності щодо дестабілізації ситуації всередині України. Їхня перша стратегічна лінія - домогтися приходу до влади в Україні проросійських сил. Вестимуть переговори з лідерами тієї ж президентської гонки. З тими з них, яких Москва вважає договороздатними, і які навіть можуть нами позиціонуватися як цілком проукраїнські та патріотичні. Ці кандидати намагатимуться за якісь дивіденди, шляхом якогось торгу отримати лояльність до себе з боку Кремля, а Москва добиватиметься якихось цілей щодо Донбасу", - зауважив Тимчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зайняло кілька хвилин" - ЗСУ видовищно рознесли лігво бойовиків

Крім того, експерт додав, що у Кремля мета очевидна - номінально залишити ОРДЛО в складі України.

"При цьому повісити на Україну під виглядом реінтеграції та деокупації Донбасу вирішення всіх соціальних проблем жителів окупованих територій і відновлення всієї інфраструктури. І при цьому де-факто ці території будуть під управлінням Москви. Це політична лінія", - вважає він.

На Донбасі бойовики вторглися в один з приватних будинків і відкрили вогонь по місцевих жителях, які намагалися протестувати проти свавілля окупантів.

Зараз ви читаєте новину «Війна між Росією та Україною: експерт спрогнозував загострення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути