пʼятниця, 29 липня 2022 17:51

Вибух в Оленівці влаштував Пригожин, щоб приховати розтрату – ГУР

Вибух в Оленівці влаштував Пригожин, щоб приховати розтрату – ГУР
Вибух у колонії в Оленівці влаштували бойовики з групи "Вагнера". Фото: ГУР

Вибухи в колонії в Оленівці – свідомий акт тероризму.

Україна вимагає негайного розслідування обставин і причин смерті полонених українців, пише Головне управління прокуратури Міноборони.

"Вибухи відбулися на території промзони в новозбудованому приміщенні, яке мало бути спеціально обладнане для утримання полонених, виведених з Азовсталі. Обладнання будівлі завершили два дні тому, після чого в неї перевели частину утримуваних українських захисників", – ідеться в повідомленні.

Вибухи влаштували найманці з групи "Вагнера" за особистою командою їхнього начальника Євгена Пригожина. З керівництвом міністерства оборони Росії вибухи не погодили, каже розвідка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обстріл полонених "азовців" в Оленівці: Генштаб зробив заяву

Теракт влаштували, щоб приховати тотальне розкрадання коштів, виділених на утримання українських військовополонених. 1 серпня в колонію мала прибути комісія з Москви для перевірки витрат та умов утримання полонених.

"Оскільки реальний стан будівлі й умови утримання в ній полонених не відповідали вимогам російського керівництва, "проблему" розв'язали шляхом знищення приміщення разом з розміщеними в ньому українцями", – пишуть у ГУР

За допомогою вибуху також хотіли збільшити соціальну напругу в Україні.

"З метою з'ясування реальних обставин теракту й недопущення повторення подібного, закликаю всі міжнародні інституції висловити жорстку позицію щодо подій в Оленівці. Міжнародний рух Червоного Хреста й Червоного Півмісяця, який є одним з гарантів безпеки й належного утримання українських військовополонених, має дати належну оцінку подіям і докласти зусиль для з'ясування реальних обставин і причин убивства українських захисників", – каже начальник ГУР Кирило Буданов.

Представників України потрібно негайно допустити на місце подій для вивчення ситуації та контролю умов утримання полонених.

У ніч на 29 липня росіяни вбили частину полонених військових полку "Азов", які перебували в колонії в окупованій Оленівці Донецької області. Про це повідомив лідер руху "Азов" Андрій Білецький. Так прокоментував заяву окупантів про загибель українських військовополонених нібито внаслідок удару ЗСУ по колонії. Білецький наголосив, що Росія заздалегідь спланувала цей "віроломний акт". Також від імені підрозділів "Азову" він оголосив "полювання" на кожного причетного до масового убивства.

Близько 40 осіб загинули й 130 поранені, повідомляє Офіс генпрокурора. Почалося досудове розслідування за фактом порушення законів і звичаїв війни.

Зараз ви читаєте новину «Вибух в Оленівці влаштував Пригожин, щоб приховати розтрату – ГУР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути