Ексклюзиви
середа, 03 лютого 2021 11:27

Ветеранку АТО затримали за "участь у параді полонених". Хто насправді на фото

Автор: hromadske.radio
  Ветеранку АТО Вікторію Котелець (ліворуч) звинуватили у конвоюванні українських полонених на «параді» в Донецьку. Справжня конвоїрка - місцева Ольга Сухова (праворуч). Її впізнав колишній однокласник
Ветеранку АТО Вікторію Котелець (ліворуч) звинуватили у конвоюванні українських полонених на «параді» в Донецьку. Справжня конвоїрка - місцева Ольга Сухова (праворуч). Її впізнав колишній однокласник

Вікторію "Фортуну" Котеленець, ветеранку АТО, звинуватили в конвоюванні українських полонених на "параді" в Донецьку. Начебто вона зображена на фото, які поширені в мережі. Насправді ж там зображена жителька Донецька Ольга Сухова. Її упізнав колишній однокласник.

А ветеранці підозру повідомили помилково, за словами адвоката Віталія Цокура. Тому що Вікторія в серпні 2014-го перебувала далеко за межами України. А також тому, що проведена силами її захисту експертиза свідчить про те, що на фото різні люди. Про це повідомив на пресконференції 2 лютого.

"Чому слідство не встановило цих обставин — це хороше запитання, на яке ми сподіваємося отримати відповіді найближчим часом. Наскільки нам відомо, СБУ проводила заходи щодо встановлення причетності Вікторії до так званого параду 2014 року в Донецьку. Однак жодних негативних результатів для Вікторії це не мало", - каже адвокат.

Слідство в цій справі триває вже 11 місяців. А день затримання припав саме на день одержання посвідчення УБД.

"Цікаво обставини розвивались, коли її тільки заарештували. Її по-швиденькому привезли до суду, але не склали ні протоколу затримання, ні не роз'яснили їй про її права. І, як з'ясувалося потім, ввечері швиденько провели суд і оминаючи ІТТ одразу привезли до Лук'янівського СІЗО. Тобто видно, що справа готувалася завчасно, але вони чекали найболючішого моменту, щоб по цьому вдарити", - розповіла нардеп Яна Зінкевич, яка хотіла взяти Вікторію на поруки.

Підозра ветеранці ґрунтується на експертизі МВС. Експерти взяли 2 світлини конвоїрки та порівняли їх з фото Вікторії Котеленець з особової картки, каже адвокат Віталій Коломієць.

"Експертка сказала, що методом візуального зіставлення, це одна й та сама особа. Тобто використали єдиний метод. Це максимально примітивна експертиза. Вона використовується лише для одного критерію — для методу відсіювання. Умовно кажучи: якщо вам треба порівняти великий масив інформації й у вас немає комп'ютера, то цей метод візуального співставлення можна використати для того, щоб дати негативний висновок: вона чи не вона. Але якщо видно, що є схожість, то обов'язково треба застосовувати інші методи", - розповів Коломієць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Віка місяць побула дома й пішла воювати за Україну"

Правозахисник наголошує, що грубо порушили методику навіть такої портретної експертизи. Передусім не вибрали єдиного ракурсу, усі порівнювані світлини сфотографовані з різних боків. Критерії, за якими слідство встановило, що конвоїрка Ольга Сухова і ветеранка Вікторія Котеленець одна й та ж людина, такі: розмір обличчя – середній, довжина носа – середня, губи – маленькі. Якщо ж немає єдиного ракурсу фото, то експерт, має сказати, що матеріали не придатні для порівняння. Або, що точно не можна встановити чи це одна людина чи ні.

Також на пресконференції був присутній чоловік, на ім'я Руслан. Він колись жив у Донецьку і вчився в одній школі з Ольгою Суховою. Показав їхні спільні фото і сказав, що одразу ж упізнав її, коли побачив у ЗМІ фото – та відеорепортажі з так званого "параду полонених".

"Я навчався з Ольгою Суховою 2 роки – 10 та 11 класи. Востаннє ми бачились на випускному. Це не завадило мені впізнати її на фотографіях, які розповсюджувались після так званого маршу", - каже чоловік.

Ветеранку АТО Вікторію Котелець, дружину офіцера ЗСУ і маму 2 маленьких дітей, арештували 19 січня у Міністерстві ветеранів, одразу після вручення їй посвідчення учасника бойових дій. Поліція підозрює Вікторію в тому, що вона є тією жінкою, яка на відомих фото з "параду" в Донецьку конвоює українських полонених. Печерський суд відправив Вікторію до СІЗО без права на заставу. Їй загрожує до 12 років в'язниці.

Зараз ви читаєте новину «Ветеранку АТО затримали за "участь у параді полонених". Хто насправді на фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути