Ексклюзиви
четвер, 18 січня 2018 15:29

Верховна Рада перейменувала АТО

Верховна Рада перейменувала АТО
Депутати у новому законі перейменували антитерористичну операцію. Фото : Place.UA

У прийнятому депутатами Верховної Ради "Законі про реінтеграцію" відмовилися від терміну АТО.

Військову операцію на Донбасі на законодавчому рівні назвали "заходами із забезпечення національної безпеки і оборони,стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях". Таким чином Україна офіційно визнала Російську Федерацію країною-агресором.

Уперше термін АТО вжили 13 квітня 2014 року. Відповідний указ підписав виконуючий обов'язки Президента України Олександр Турчинов 14 квітня "Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України" — офіційний початок Антитерористичної операції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Цим законом Україна наголошує, що все, що відбувалося на Донбасі - протизаконне": як Росія та ОРДЛО відреагували на закон про деокупацію

Зоною проведення антитерористичної операції було охоплено Донецьку і Луганську області (з 14 квітня 2014 року), а також Ізюмський район та м. Ізюм Харківської області (з 14 квітня по 7 вересня 2014 року). АТО почалася у місті Слов'янськ на Донеччині під керівництвом РНБО. Збройні cили України залучили до операції без оголошення воєнного стану. Турчинов наголосив, що його введення заважатиме виборам президента України.

18 січня 2018 року Верховна Рада ухвалила в цілому президентський законопроект про деокупацію Донбасу. Проект закону №6173 "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях" підтримали народних 280 депутатів.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада перейменувала АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути