середа, 21 жовтня 2020 11:58

В особливий статус Донбасу хочуть ввести "формулу Штайнмаєра"

В особливий статус Донбасу хочуть ввести "формулу Штайнмаєра"
Термін закону про особливий статус Донбасу спливає 31 грудня. Фото: president.gov.ua

У закон про особливості місцевого самоврядування окупованої частини Донбасу можуть внести "формулу Штайнмаєра".

Про це повідомив представник України в ТКГ Андрій Костін в коментарі ТСН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Резніков зробив заяву щодо особливого статусу Донбасу в Конституції

"Насправді ця формула дає закону можливість діяти на постійній основі за наявності певних умов. Тобто при тому, що майбутні вибори, які відбудуться в окремих районах Донецької та Луганської областей, будуть визнані такими, які відповідають стандартам ОБСЄ", - пояснив Костін.

Росія не хоче продовжувати діалог. Тому в Ради лише 2 варіанти: або продовжити дію закону про особливий статус Донбасу, термін якого спливає 31 грудня, або за умови "успішних перемовин" включити до закону цю формулу, наголошує представник ТКГ.

Костін погодився, що поки що важко відповісти, коли може відбутися наступна зустріч "нормандського формату", навіть на рівні радників лідерів.

"Ще раз хочу сказати, що ми справді готові рухатися вперед. І переговори якраз у "нормандському форматі" вже демонстрували ефективність з точки зору того, щоб у форматі ТКГ вони починали розвиватися інтенсивніше".

"Формула Штайнмаєра" - це запропоновані в жовтні 2015-го главою ФРН механізми виконання Мінських угод.

Її мета - проведення місцевих виборів на Донбасі відповідно до Конституції України та підтвердження демократичності виборів з боку ОБСЄ: постійне набуття чинності закону про особливе місцеве самоуправління в окремих районах Донецької і Луганської областей та виведення військ і встановлення контролю України над східним кордоном.

Ексочільник МЗС Вадим Пристайко заявляв, що Україна працює над новою редакцією Мінських угод попри те, що Росія проти. Домовленості треба міняти, бо вони себе вичерпали.

Зараз ви читаєте новину «В особливий статус Донбасу хочуть ввести "формулу Штайнмаєра"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути