середа, 22 листопада 2017 18:31

"У Луганську зараз змагаються ФСБ і Генштаб РФ" - експерт

"У Луганську зараз змагаються ФСБ і Генштаб РФ" - експерт
Путін "образив" ФСБ. Фото: Sharij.net

Військовий експерт Олег Жданов розповів, чому у Луганську зараз відбувається переворот і за що змагаються ватажки бойовиків.

Що відбувається у Луганську? Це путч, міжкланові розбірки чи щось більше? Між ким насправді триває протистояння?

- Нічого страшного. Змінюється куратор. Це боротьба між вежами Кремля. Між ФСБ і Міністерством оборони. ФСБ скеровував Луганськ, а Міноборону - Донецьк. у Росії завжди робили ставку на силовий варіант. Тому військові переконали Путіна, що все потрібно зосередити в одних руках. В Луганську вилилось в такій формі. Якщо там не йдуть перестрілки, значить все вирішується в Кремлі, або швидше в Москві, в "арбатському військовому окрузі", як військові кажуть, і Луб'янкою. Як тільки вони домовляться, так і будуть розвиватися події в Луганську. Іде боротьба за бюджетні кошти, які Росія виділяє, щоб утримувати це новоутворення.

А Корнета і Плотницького з часом ліквідують?

- Як тільки вони будуть представляти загрозу для якоїсь із організацій, точно так, як Гіві чи Моторолу. Коли вони потрібні були в ролі героїв, їх нагороджували і хвалили. Як тільки вони стали загрозою — їх ліквідували. Це стиль роботи ще радянської розвідки і російських спецслужб.

Хоча, може бути варіант, якщо зараз домовляться про повну заміну керівництва в Луганську, то Плотницького можуть відізвати в Москву і він вже звідти не повернеться. І там назначать когось іншого і від іншого відомства. А Плотницький стане як Гіркін, який добре себе почуває зараз в Росії.

Кого у конфлікті все-таки підтримує Кремль? Офіційно вони заявили, що це внутрішні розбірки, але очевидно, що це не зовсім так.

- Все-таки військових. Бо Путін, хоч сам колшній ФСБ-шник, але сильно не любить цю структуру. Після 2014 року він вже двічі проводив так звану "Ніч довгих ножів" у ФСБ. Робив зачистки в лавах. За одним указом звільнили 25 генералів, за другим 10 чи 15.

І ФСБ не лояльні до Путіна. У свій час він створив "слідчий комітет", щоб максимально відібрати повноважень у ФСБ на розшукову діяльність. Для нього Шойгу (міністр оборони) права рука.

Які найімовірніші сценарії розвитку подій?

- Думаю, що озброєного протистояння не буде. Кремль виступить арбітром і кураторські обов'язки над Луганським новоутворенням віддадуть міністерству оборони, зокрема, Шойгу. Відповідно, разом з бюджетом. А ФСБ буде змушена відступити.

Я навіть можу допустити, що Плотницького залишать керівником. Він може повернутися з Москви і зайняти ту саму посаду, але без повноважень. Хтось буде керувати за його спиною. Ігор Корнет може реально отримати владні повноваження і розпоряджатися грошима. А Плотницький буде сидіти в кріслі, як подвійна маріонетка, бо його підпис стоїть на Мінських домовленостях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захарченку запропонували очолити луганських терористів і відродити "Новоросію"

Що це означає для України? Чи маємо зараз якось реагувати і як, адже там можливі провокації?

- Провокацій не буде, бо це конфлікт внутрішній. Але для нас це може вилитися у збільшення обстрілів, щоб відволікти увагу від подій в Луганську.

Ми могли б використовувати цей момент, якби у нас була стратегія повернення Донбасу. Але у нас, на жаль, мирний план.

У глобальному плані, таке протистояння для нас великий плюс. Бо вчергове Путін образив ФСБ. Генерали не отримають конверти з відкатами від Плотницького на Новий рік. Такі речі ФСБ не пробачають. І чим більше будуть між собою боротися вежі Кремля, тим для нас краще. У разі розхитування трону в Кремлі, ФСБ внесе свою лепту у вибивання ніжок цього трону з-під Путіна.

Чи варто Захарченку теж готуватися до "перевороту" ?

- Ні. Захарченко відданий, як собака. Свою відданість і чесність, у відношенні до Генштабу, він підтвердив у липні. Генштаб перевіряв його на предмет розкрадання палива і боєприпасів. Судячи з того, що він досі живий і на посту, значить відкати ідуть як треба, і він краде в межах дозволеного.

21 листопада центр Луганська оточили озброєні люди. Відбулось це після звільнення міністра "МВС" Ігоря Корнета. Ігор Плотницький заявив, що це спроба "державного перевороту". Ігор Корнет забарикадувався в будівлі "МВС" разом з колишнім "Беркутом". Сьогодні до Луганська ввели підрозділ російської приватної військової компанії. Також вчора через прикордонний пункт пропуску "Довжанський" з території РФ увійшла колона з кількох десятків Уралів з особовим складом ЗС РФ, 20 БТРів.

Зараз ви читаєте новину «"У Луганську зараз змагаються ФСБ і Генштаб РФ" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути