Ексклюзиви
пʼятниця, 23 грудня 2022 08:32

Спецтема: Війна Росії проти України

В ISW з'ясували плани Пригожина на ПВК "Вагнер" в Україні

В ISW з'ясували плани Пригожина на ПВК "Вагнер" в Україні
ПВК "Вагнер" отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в Україні. Фото: ТАСС

Керівник приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин намагається збільшити роль своєї групи в операціях російських сил в Україні.

"Кухар Путіна" намагається утвердитися в якості центральної фігури російської ультранаціоналістичної спільноти, яка підтримує війну, свідчить свіжий звіт американського Інституту вивчення війни (ISW).

"22 грудня речник Ради національної безпеки Сполучених Штатів Америки Джон Кірбі повідомив, що ПВК "Вагнер" отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в Україні. Кірбі також розповів, що Пригожин витрачає понад $100 млн на місяць на фінансування операцій "Вагнера" в Україні. Група на даний час налічує в Україні 50 тис. осіб, включаючи 10 тис. контрактників і 40 тис. засуджених, яких завербували у російських в'язницях", – ідеться у повідомленні.

Пригожин задля посилення свого впливу, ймовірно, намагається використати свої паралельні військові структури для забезпечення російських військових можливостями, яких наразі їм бракує.

"Повідомлення про постачання Північною Кореєю зброї російським військовим через "Вагнера" можуть свідчити про те, що Пригожин намагається використати свою приватну військову компанію для поставок іноземної зброї, яку російському міністерству оборони було б складніше закупати офіційно. Пригожин також виділяє значну кількість особового складу і ресурсів для операцій ПВК у районі Бахмута в надії забезпечити російським військовим оперативний успіх, якого їм не вдалося досягти біля міста на Донеччині, а також на ширшому театрі бойових дій в Україні", – вважають аналітики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: нові карти боїв

За оцінками ISW, Пригожин має великі політичні амбіції та прагне скористатися потребою Кремля у боєздатніших силах для накопичення впливу на ультранаціоналістичний електорат, який він сподівається використати у майбутньому.

"Переслідуючи амбітні політичні цілі, Пригожин продовжить розширювати роль ПВК "Вагнер" у війні в Україні", – резюмують американські експерти.

Приватна військова компанія "Вагнер" отримала партію зброї з Північної Кореї. Цю зброю росіяни використовуватимуть у війні проти України, розповів високопосадовець адміністрації президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена.

Зараз ви читаєте новину «В ISW з'ясували плани Пригожина на ПВК "Вагнер" в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути