пʼятниця, 23 грудня 2022 07:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: нові карти боїв
4

На Донбасі Збройні сили України не дають російським військам просунутися в районі Бахмута в Донецькій області.

Водночас у Луганській області біля Кремінної тривають важкі бої, а в окупованому Криму та на захопленій частині Херсонської області росіяни посилюють заходи безпеки, свідчать свіжі карти від американського Інституту вивчення війни (ISW).

Контрнаступ ЗСУ на заході Луганської області та сході Харківської області не припиняється ні на мить. Армія РФ проводить обмежені контратаки, щоб відновити втрачені позиції на лінії Сватове – Кремінна. Українські захисники відбили шість атак окупантів на передові позиції у Луганській області. Зокрема поблизу Новоселівського в 14 км на північний захід від Сватового та Стельмахівки в 15 км на північний захід від нього.

Російськими та українськими військами продовжуються позиційні бої в районі переправи через річку Оскіл у районі Дворічної на Харківщині в 54 км на північний захід від Сватового.

ЗСУ також відбили атаки російських загарбників у районі Площанки (17 км на північний захід від Кремінної) та Червонопопівки (6 км на північ від Кремінної). Війська РФ вели штурми біля Білогорівки (12 км на південь від Кремінної) та у напрямку Діброви (5 км на південний захід від Кремінної).Між російськими та українськими військами на південь і на південний захід від Діброви йдуть позиційні бої.

22 грудня ЗСУ продовжили контрнаступні операції у районі Кремінної. Бойові дії у цьому районі посилюються: українські сили ведуть розвідку боєм. Готуються до штурму в напрямку Кремінної.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни в Криму всерйоз готуються до оборони ‒ нові дані Генштабу

На Донбасі 22 грудня тривають наступальні операції у районі Бахмута. ЗСУ відбили атаки росіян у районі Бахмута, за 26 км на північний схід від Бахмута в районі міст Берестове, Яковлівка та Соледар, а також у межах 31 км на південь від Бахмута в районі Опитного, Курдюмівки, Озарянівки, Майорська та Ню-Йорка. Армія РФ вела наступ на північний схід від Бахмута в напрямку Бахмутського, Верхньокам'янського та Веселого. Під Соледаром продовжуються бої між ЗСУ та військами РФ. На кадрах із геолокацією, опублікованих 22 грудня, видно бойові дії українських та російських військ на південний схід від Соледара.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові повідомили переможні новини з фронту

Частини групи "Вагнера" просуваються на східній околиці Бахмута. Водночас українські сили планують контратаки, щоби витіснити російські війська з міста.

Російські війська не проводили операцій, спрямованих на рішучий прорив українських позицій у Бахмуті, тоді як ЗСУ відбивали російські штурмові групи, які проривалися на околицю міста.

22 грудня російський журналіст опублікував кадри з Андріївки (10 км на південь від Бахмута), де видно, що російські сили перебувають у населеному пункті. Він стверджував, що підрозділи групи "Вагнера" вели бої з українськими військами у районі Кліщіївки, де ЗСУ нібито зайняли оборонні позиції.

Російські війська продовжили наступ у районі Авдіївки та Донецька. ЗСУ відбили атаки військ РФ за 27 км на південний захід від Авдіївки в районі Красногорівки, Невельського та Мар'їнки. Російський "воєнкор" стверджував, що ЗСУ утримують позиції в західній частині Мар'їнки, а також розповідав, що російські сили вели штурми за 37 км на південний захід від Авдіївки в районі Новомихайлівки, Первомайська та Водяного.

22 грудня російські сили здійснили обмежені наземні атаки у західній частині Донецької області. Російські так звані блогери стверджують, що війська РФ завдавали ударів поблизу Павлівки (52 км на південний захід від Донецька) та Пречистівки (59 км на південний захід від Донецька) у західній частині Донецької області. У Міноборони РФ заявляли, що російські війська також нібито знищили українські диверсійно-розвідувальні групи поблизу населеного пункта Солодке Донецької області в 32 км на південний захід від Донецька та села Левадне Запорізької області у 93 км на південний захід від Донецька.

На півдні війська РФ посилюють заходи безпеки в окупованих лівобережній частині Херсонської області та Криму, побоюючись контрнаступу ЗСУ. У захопленій ворогом частині Херсонської області проводиться інтенсивна операція з протидії українським диверсійним групам, які намагаються форсувати Дніпро чи Дніпро-Бузький лиман на лівий берег. Російські війська постійно ведуть бойові дії проти ЗСУ в районі Кінбурнської коси на Миколаївщині.

Водночас у Криму підвищили рівень "терористичної" загрози у шести районах захопленого українського півострова: Армянськ, Джанкой та Джанкойський район, Керч, Красноперекопськ та Красноперекопський район, Ленінський район. Тим часом армія РФ посилює свою військово-морську активність у Чорному морі.

Українські сили на півдні й надалі атакують російську логістику на окупованих ворогом територіях. У Генштабі ЗСУ повідомили про завдання удару по вузлу зосередження російської живої сили в районі Миколаївки Скадовського району, що приблизно в 60 км на південний схід від міста Херсон. Було поранено до 140 російських військовослужбовців та знищено вісім вантажівок із боєприпасами.

Військово-політичне керівництво Російської Федерації проводить підготовку до нового наступу на Україну.

Він може відбутися найближчими місяцями, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW). Експерти наводять у свіжому звіті низку факторів, які можуть свідчити про плани Кремля щодо чергового масштабного вторгнення 2023 року.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: нові карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути