субота, 03 червня 2023 07:39

Спецтема: Війна Росії проти України

В ISW розказали про успіхи ЗСУ на фронті: свіжі карти боїв
5

На Донбасі на лінії фронту Збройні сили України 2 червня здобули територіальні надбання під час обмежених контратак на заході Донецької області. Йдеться про Володимирівку.

Ситуація у Харківській та Луганській областях залишається напруженою, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Запеклі бої на Донеччині тривають.

Російська армія вела безуспішний наступ поблизу Новоселівського та Куземівки. Окупанти активізували бойові дії на фронті уздовж усієї лінії Харків – Луганськ, зокрема на Куп'янському напрямку.

Російські джерела стверджували, що бої точилися поблизу Масютівки та Дворічної, де війська РФ нібито форсували річку Оскіл. Російські війська обстріляли з термобаричних артилерійських систем ТОС-1А українські позиції поблизу Куп'янська.

Український Генштаб повідомив, що росіяни вели безуспішні наступальні дії поблизу Макіївки, Білогорівки та Спірного. Водночас у міноборони РФ стверджують, що підрозділи російського Центрального угруповання військ відбили українську контратаку в районі Серебрянського лісу.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти сперечаються, хто з них краще воює на Донбасі

Війська РФ, які замінюють найманців приватної військової компанії "Вагнер" у Бахмуті, не хочуть брати участь у таких же виснажливих боях, як "вагнерівці". Російські сили просунулися лише на 29 км протягом усієї битви за Бахмут, що становить 48 см території на кожного з 60 тис. військовослужбовців, убитих або поранених біля міста-фортеці з травня 2022 року.

Росіяни не проводили жодних підтверджених наземних атак поблизу Авдіївки. Вони віддали перевагу Мар'їнському напрямку. Геолокаційні кадри свідчать, що станом на 1 червня російські сили поступово наступали в північно-західній Мар'їнці.

ЗСУ відбили вісім наземних атак Росії поблизу Мар'їнки. Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров 1 червня заявив, що в Мар'їнку прибув спецназ "Ахмат", а російські війська захопили 70% міста. 2 червня міноборони РФ заявило, що бійці "Ахмат" штурмують Мар'їнку.

На півдні 2 червня Україна завдала удару ракетами Storm Shadow по порту в окупованому Бердянську Запорізької області.

Розпочалася 465-та доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України.

Противник зосереджує основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби відбулось 29 бойових зіткнень.

На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії у напрямку Іванівського, але успіху не мав. На Мар'їнському напрямку минулої доби росіяни вели наступ у районі міста Мар'їнка, проте наші захисники відбили усі 14 ворожих атак. Противник зазнав значних втрат в живій силі та техніці.

Зараз ви читаєте новину «В ISW розказали про успіхи ЗСУ на фронті: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути