середа, 28 грудня 2022 07:42

Спецтема: Війна Росії проти України

В ISW проаналізували ситуацію під Бахмутом – свіжі карти боїв
3

На Донбасі ситуація на Бахмутському напрямку залишається складною.

Водночас сили росіян там виснажені, тож події можуть наближатися до кульмінації, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW). Експерти порівнюють ситуацію під Бахмутом з подіями в Херсоні.

"Бойові втрати Російської Федерації змушують російських військових у районі Бахмута використовувати штурмові групи чисельністю до відділення. Війська російської армії більше не діють як ротні і батальйонні тактичні групи, а замість цього діють невеликими групами від 10 до 15 військовослужбовців", – йдеться у новому звіті ISW.

Сили РФ аналогічним чином виводилися з ротних і батальйонних тактичних груп в окремі групи, розміром з відділення, коли російські підрозділи в Херсонській області помітно деградували у серпні. Оцінюючи тоді ситуацію на півдні, аналітики говорили про кульмінацію російського наступу, адже вороже командування вже не могло керувати окупантами у складі ешелонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ зірвали плани окупантів щодо контрнаступу на Луганщині

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб повідомив хороші новини з передової

"Темпи просування російських загарбників під Бахмутом останнім часом сповільнилися через зростаючу нестачу особового складу і боєприпасів, що, ймовірно, завадить їм підтримувати високі темпи наступальних операцій в цьому районі в найближчому майбутньому. Повідомлення про використання російськими військовими груп розміром з відділення, ймовірно, є результатом тривалої війни на виснаження. Вони вказують на деградацію більших доктринальних формувань вище рівня взводу", – зазначили в ISW.

Окупанти продовжують безуспішні спроби наступу на Соледар. 27 грудня ворог знову намагався наступати і на Бахмут. ЗСУ відбили там атаку "вагнерівців". Навіть пропагандистські ЗМІ РФ заявляли про запеклі бої в районі Опитного, які тривають понад місяць.

"Наступальні операції російських збройних сил на сході України в значній мірі залежали від артилерійської підтримки для посилення наземних атак. Проблеми з поставками артилерійських боєприпасів можуть істотно вплинути на здатність росіян підтримувати нинішній темп наступальних операцій в районі Авдіївки–Донецька", – додають експерти.

Російські військові поставили за мету вийти на адміністративний кордон Донецької області до кінця поточного року.

Найзапекліші бої на Донбасі тривають у районі Бахмута, й росіянам не вдається там просуватися, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі національного телемарафону.

Зараз ви читаєте новину «В ISW проаналізували ситуацію під Бахмутом – свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути