четвер, 05 січня 2023 08:05

Спецтема: Війна Росії проти України

В ISW проаналізували ситуацію на фронті: свіжі карти війни
4

На Донбасі Збройні сили України вдало відбивають масовані атаки окупантів у районі Бахмута й Соледара.

Окупанти тим часом зазнають великих втрат від ударів ЗСУ по скупченнях живої сили й техніки у Запорізькій і Херсонській областях, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

Спроби наступу російських військ на заході Луганської області не мають успіху. Окупанти 4 січня продовжили обмежені контратаки з метою повернути втрачені позиції на лінії Сватове – Кремінна. Українські сили відбили наступ російських військ у районі Стельмахівки. Щоб стримати просування військ РФ у цьому районі, ЗСУ також провели маневрену оборону в районі Куземівки, що 15 км на північний захід від Сватового на Луганщині.

Українські удари погіршують матеріально-технічне забезпечення російської армії в Луганські області. Українські сили відбили спроби РФ побудувати склади біля Сватового. 3 січня ЗСУ, імовірно, знищили польові склади російських боєприпасів у напрямку до Сватового.

Українські військові відбили також низку атак під Бахмутом у Донецькій області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Деокупація Луганщини ЗСУ – Гайдай розказав про ситуацію в регіоні

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Російська армія продовжила атаки в районі Бахмута. Українські сили відбили їх на північ від Бахмута в районі Червоної Гори, на північний схід від Бахмута в районі Соледара і на південь від Бахмута в районі Майорська.

Водночас окупанти начебто захопили три невказані колишні українські оборонні позиції на південь від Соледара і захопили залізничну станцію на південній околиці Соледара.

Війська РФ сподіваються захопити Соледар на північний схід від Бахмута, щоб перерізати автомагістраль T0513 Бахмут – Сіверськ, яка є однією з двох основних логістичних ліній, що забезпечують постачання українських сил у Бахмуті. При цьому російські війська не виконали встановлений командуванням термін із захоплення Соледара й оточення Бахмута до 26 грудня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знищені ЗРК і "Алігатор" – переможні новини з фронту від ЗСУ

Російські війська змінили тактику і тепер кидають у бій піхоту без попереднього артилерійського вогню. Українські сили обстрілюють російські піхотні групи із 15 осіб із відстані 20 м.

Ситуація на південному напрямку залишається напруженою. Війська РФ продовжують відновлювати боєздатність на окремих напрямках у Запорізькій та Херсонській областях.

Російські джерела стверджують, що українські сили обстріляли Пологи на Запоріжжі й завдали удару по госпіталю в Токмаку, а також командному пункту у Василівці Запорізької області.

Російські війська перекидають підрозділи до північного Криму. Таким чином окупанти докладають усіх зусиль для збереження так званого сухопутного коридору до півострова, перекидаючи частини до північного Криму та устрою зміцнення в цьому районі й у Херсонській області.

ЗСУ 4 січня завдали ударів по районах зосередження російських військ у Запорізькій області у Токмаку, Мелітополі, Бердянську, Пологах та Василівці. Внаслідок цього зафіксовано потрапляння до командного пункту, поранено понад 260 військовослужбовців, знищено до 10 одиниць бойової техніки.

Зараз ви читаєте новину «В ISW проаналізували ситуацію на фронті: свіжі карти війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути