пʼятниця, 02 грудня 2022 07:58

Спецтема: Війна Росії проти України

В ISW показали, що відбувається на фронті: актуальні карти боїв
4

Збройні сили України продовжують контрнаступ у районі Сватове ‒ Кремінна на Луганщині, просуваючись уперед у боях із російськими загарбниками.

Біля Бахмута та Авдіївки на Донеччині окупанти не припиняють проводити штурми, про що свідчать свіжі мапи від американського Інституту вивчення війни (ISW).

На заході Луганської області російські сили продовжують оборонятися від контрнаступів ЗСУ та відновлювати втрачені позиції, атакуючи в районі Новоселівського за 14 км на північний захід від Сватового та Стельмахівки, що за 15 км на північний захід від Сватового.

Українські сили очікують, що російська армія намагатиметься відновити наступ на Лиманському напрямку, аби перехопити ініціативу. Загарбники будують оборонні рубежі на Сватівському та Лиманському напрямах.

Тривають українські операції з наступу і в районі Кремінної, де ЗСУ посилили наземні штурми. Російські війська нібито відбили атаку українських воїнів у напрямку Червонопопівки, що за 6 км на північний захід від Кремінної.

Водночас ЗСУ відбили наступ російських військ у районі Білогорівки за 10 км на південь від Кремінної. Наші війська значно просунулися на південний захід від Червонопопівки, можуть зміцнити свої позиції в цьому районі, щоб прорвати російську оборону. Російський безпілотник зафіксував сили ЗСУ у Житлівці на трасі R66 на Кремінну. Тим часом так звані російські "воєнкори" стверджують, що війська РФ ведуть бої у західній частині Білогорівки, але доказів цього твердження немає.

Сили оборони України продовжують контрнаступ
Фото: understandingwar.org
Сили оборони України продовжують контрнаступ
Сили оборони України продовжують контрнаступ
Сили оборони України продовжують контрнаступ

ЗСУ також відбивали російські атаки на Діброву, приблизно за 5 км на південний захід від Кремінної. Російські та українські сили продовжували артилерійський вогонь у цьому районі.

На Донбасі російські сили, ймовірно, продовжували незначний наступ у районі Бахмута на тлі наступальних операцій 1 грудня. ЗСУ відбивають російські атаки біля Бахмута: за 22 км на північний схід від Бахмута в районі Яковлівки, Соледара, Бахмутського та Білогорівки; у межах 14 км на південний захід від Бахмута в районі Опитного, Майорська та Курдюмівки.

Війська РФ фіксували на південь від Бахмута в Курдюмівці та Озарянівці. Українські сили відступають із позицій на західному боці шосе, яке проходить через Опитне, що за 4 км на південь від Бахмута.

Водночас російські "воєнкори" стверджують, що війська РФ проводять наступ на захід від Курдюмівки та нібито контролюють більшість шосе Горлівка ‒ Бахмут. Відтак війська РФ тепер можуть перекрити усі дороги на Бахмутському напрямку. РФ спрямовує значні сили для наступу в районі Бахмута, обидві сторони зазнають великих втрат.

Росіяни продовжують наступальні операції у районі Авдіївка ‒ Донецьк. ЗСУ відбили атаки російських військ за 37 км на південний захід від Авдіївки в районі Красногорівки, Водяного, Першотравневого, Мар'їнки, Невельського та Новомихайлівки, а також у межах 6 км на північний схід від Авдіївки біля Кам'янки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ повідомили переможні новини з фронту

На півдні України російські сили продовжують проводити оборонні заходи, будувати укріплення та перекидати особовий склад на східний берег Дніпра в Херсонській області. Війська РФ на східному березі продовжують утримувати оборонні рубежі та зводити укріплення.

Водночас росіяни скоротили чисельність особового складу та техніки в Олешках і перерозподілили особовий склад на позиції вздовж шосе між Олешками та Голою Пристанню подалі від Дніпра.

Армія РФ відводить техніку, озброєння та підрозділи із невстановлених населених пунктів на лівому березі Дніпра. Українське командування очікує, що російські сили збережуть свої позиції на східному березі та проводитимуть локальні наступальні операції для зміцнення цих позицій.

Джерела у соціальних мережах 1 грудня опублікували кадри, на яких нібито показані російські позиції на шлюзі Нової Каховки. Суперечливі повідомлення про військові позиції РФ на східному березі Дніпра свідчать, що російські війська зараз передислоковують свої сили в Херсонській області, але неясно, як саме.

Пересування російських військ у Запорізькій області може свідчити про те, що загарбники не здатні захистити критично важливі райони на тлі збільшення кількості ударів ЗСУ.

Станом на 1 грудня російські війська вивели або виводять особовий склад із Пологів, Михайлівки та Інженерного в Запорізькій області. Водночас окупаційна "влада" в Бурчаку проводить перепис населення у межах підготовки до майбутніх заходів з так званої евакуації. ЗСУ в попередні дні атакували скупчення військ РФ у Мирному, Токмаку, Інженерному, Пологах, Ясному та Кінських Роздорах у Запорізькій області.

Російські сили можуть відводити особовий склад з позицій, розташованих ближче до лінії фронту в Запорізькій області, щоб зменшити вплив українських ударів. Потенційний відхід із Пологів особливо примітний, оскільки селище розташоване на критичній розв'язці доріг, тож російським силам, ймовірно, буде важче захищати Токмак від можливих українських операцій.

Відхід із критичної позиції може свідчити про те, що російські війська не можуть обороняти всю лінію фронту в Запорізькій області та віддають перевагу місцям зосередження сил. Водночас імовірно й те, що російські сили переорієнтують своє угруповання в Запорізькій області та можуть перекинути в ці населені пункти інших людей.

Російські сили тримають резерви в окупованому Криму для підтримки оборонних операцій у Запорізькій області та на східному березі Дніпра у Херсонській області. Вони концентрують резерви на півночі півострова для посилення військ на східному березі в Херсонській області та у напрямку Оріхова у Запорізькій області. Джанкой і прилеглі населені пункти стали найбільшою російською військовою базою в окупованому Криму через перекидання та розгортання великої кількості військовослужбовців РФ та техніки. Російські сили можуть тримати резерви для підтримки цих ділянок фронту в Україні в очікуванні того, що ЗСУ можуть незабаром провести наступальні операції на цих ділянках.

Кремль не засвоїв уроків з попередніх кампаній з великою кількістю втрат на фронті, які зосереджені лише з метою обмеженого оперативного чи стратегічного значення. Про це свідчать російські зусилля навколо Бахмута на Донеччині.

З кінця травня армія Російської Федерації перманентно витрачає бойові сили на невеликі населені пункти довкола Бахмута. У своєму наступі за шість місяців вони змогли просунутися лише на кілька кілометрів. Дії РФ щодо наступу на Бахмут призвели до поступового виснаження живої сили й техніки, внаслідок цього війська опинилися затиснутими у незначних населених пунктах на тижні й місяці.

Зараз ви читаєте новину «В ISW показали, що відбувається на фронті: актуальні карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути