середа, 30 серпня 2017 16:55

"В Іловайську АТО переросла у Вітчизняну війну" - Юрій Береза

"В Іловайську АТО переросла у Вітчизняну війну" - Юрій Береза
"Росіяни окопувалися, чекали, стояли на позиціях і готувалися нас розстрілювати" - Береза. Фото: data.ua

"29 серпня для України - не просто День скорботи і пам'яті за загиблими. Це день гніву. День прозріння. Точка відліку. Межа, за якою український народ зрозумів - ми не брати з росіянами, ми різні, спільного в нас нічого немає", - написав народний депутат, учасник боїв за Іловайськ Юрій Береза у своєму блозі на сайті Data.ua.

Екс-комбат батальйону "Дніпро" пише, що з кінця червня і приблизно до середини серпня 2014 року Україна, зціпивши зуби й умиваючись кров'ю, локалізувала інспірований Росією сепаратиський заколот й перейшла до рішучого наступу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нинішні часи крутіші за ті, якими у нас заведено захоплюватися" - журналіст написав пронизливий пост про майбутнє України

"Армія була деморалізована, проте ми мали сильних духом добровольців у складі ЗСУ, МВС, СБУ, добробатів - близько 4000 рішуче налаштованих військовиків, готових йти в бій. Саме їхніми руками напередодні Іловайська повернули під контроль України 70 відсотків території Донбасу".

Додає, що завданням української армії було роз'єднання військовим шляхом луганських і донецьких сепарів, блокада принаймні Донецька, що призвело б до швидкої капітуляції так званої ДНР. Визволення Іловайська мало б стати завершальним акордом операції з оточення ворога.

"Але 23 серпня 2014 року батальйонно-тактичні групи "братньої" Росії (біля 15 000 солдатів РФ) вторглися на територію суверенної України. До цього моменту вони обстрілювали нас по всій території зіткнення, не перетинаючи кордону.

Росіяни окопувалися, чекали, стояли на позиціях і готувалися нас розстрілювати. Російські охвіцери, що вночі 28 серпня давали слово честі не стріляти по нас в обмін на полонених, 29-го розпочали масштабну ліквідацію нашого ударного угрупування".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іловайський котел - 366 загиблих, хронологія подій

Береза переконаний, що саме тоді АТО з відновлення територіальної цілісності країни і придушення сепаратистського заколоту в Донецькій та Луганській областях переросла у Вітчизняну війну за незалежність України проти російського загарбника. Такою ця дата увійде в історію.

"Після Іловайська світ остаточно переконався, що Україна переживає не громадянську війну, а тотальну російську агресію. А наш народ, що коливався у своїх оцінках подій, зрозумів: Росія - це ворог, який зробить усе, щоб Україна не стала процвітаючою та єдиною країною".

Автор пише, що Мінські угоди, породжені Іловайськом, дали можливість нам передихнути, коли розбили добровольчій рух та знищили найкращих синів України. І підсумовує, що саме вони стали політичним фундаментом антиросійських санкцій і на цьому їхня позитивна роль для України вичерпується.

На Рівненщині у День вшанування пам'яті загиблих в АТО, орден "Лицарський хрест добровольця" отримав Матвій Ляшук. Його тато - Максим "Яр" Ляшук - загинув в іловайському котлі.

Зараз ви читаєте новину «"В Іловайську АТО переросла у Вітчизняну війну" - Юрій Береза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути