Ексклюзиви
понеділок, 13 квітня 2020 10:59

Український дипломат розповів про введення миротворців на Донбас

Український дипломат розповів про введення миротворців на Донбас
Введення миротворців на Донбас малоймовірне. Фото: United Nations

Постпред України в ООН Сергій Кислиця оцінив перспективи введення миротворців ООН на Донбас.

Про це він розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

Дипломат назвав "малореалістичним" те, що миротворча місія ООН буде введена на Донбас найближчим часом. Проте зазначив, що питання місії залишається актуальним.

"Питання операцій з підтримання миру лишається. Воно актуальне? Так. Чи ми можемо сказати, що така операція може бути запроваджена найближчим часом на умовах, на яких наполягав попередній і нинішній президенти, а також партнери України? Ні, це малореалістично", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна на Донбасі: в ООН назвали кількість цивільних жертв

Він уточнив, що "миротворчими" такі операції називаються лише в російській мові.

Всіма іншими мовами ООН вони називаються операціями з "підтримання миру".

За його словами, всі миротворчі операції ООН отримали мандат, коли сторони, що конфліктують, самі або за посередництва ООН чи окремих країн досягли як мінімум тривалого припинення вогню.

"І тоді, коли це все є, тоді й з'являються оонівці, які підтримують мирний процес. Оонівці не спускаються на парашутах і не починають когось "примушувати до миру", як це розуміють росіяни. А ми бачили, що таке "примушення до миру" на прикладах Грузії, Придністров'я та інших країн. Тому на російських умовах операція з підтримання миру нам не потрібна, а на умовах України та її партнерів зараз неможлива, бо РФ має право вето в Радбезі", - пояснив він.

Україна заблокувала ініційований Москвою проєкт резолюції Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй "Декларація солідарності перед викликами, створеними коронавірусом". Він передбачав скасування санкцій.

Зараз ви читаєте новину «Український дипломат розповів про введення миротворців на Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути