четвер, 02 листопада 2023 09:30

Українські військові підняли прапори над новим терміналом ДАПу

Українські військові підняли прапори над новим терміналом ДАПу
Хол нового терміналу Донецького аеропорту,розбитий під час боїв. Фото: Українська правда

2 листопада 2014-го українські військові повністю зачистили одне з приміщень нового терміналу Донецького аеропорту.

Проросійські найманці-бойовики займали 2-й поверх будівлі. Після зачистки над аеропортом зведені підрозділи десантників і розвідників підняли 3 українських прапори. Операція здійснювалася під постійним обстрілом із важкої артилерії та "Градів".

"Новий термінал - непридатна для оборони будівля. Там багато легких матеріалів, таких як гіпсокартон, скло. Не було таких потужних бетонних стін, як у тому ж старому терміналі. Новий термінал весь прострілювався. Бетонними там були лише опори та металоконструкції. І барикади по периметру доводилося робити зі сміття та всього, що можна було знайти: якісь матеріали, стільці, навіть сухпаї у коробках і великий пилосос. Натомість потрібні були мішки з піском, які можна було туди завести під час затишшя. Після вибухів там все позносило. І якщо згадати про той самий старий термінал - якби тоді там хлопців вчасно замінили, то, думаю, він би до цього часу був би наш. А якби старий був наш, то і новий так само. Також більше людей для оборони потрібно було. На старий і новий термінал заступало по 70-80 людей. На 2 великі будівлі це не так і багато", - поділився спогадами в інтерв'ю для ВВС Руслан Боровик - екс-боєць 81-бригади (колишнього окремого 90 батальйону 95 бригади). Він був учасником боїв за ДАП.

Бої за Донецький аеропорт тривали з 26 травня 2014-го по 21 січня 2015-го. Захисників, які пройшли бої за ДАП, називають "кіборгами".

У запеклих боях із російським окупантом загинули, за підрахунками військового експерта Олександра Кривоносова, 100 українських бійців, а поранено — близько 440.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ротація під обстрілом" - фотограф показав суворі будні кіборгів з ДАПу

Донецький аеропорт після 4 років війни перетворився на моторошні руїни, які навряд чи вдасться відновити. Відео ДАП із висоти пташиного лету опублікували у Youtube. На кадрах видно бетонні каркаси старого та нового терміналів.

Зараз ви читаєте новину «Українські військові підняли прапори над новим терміналом ДАПу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути