субота, 08 квітня 2017 00:10

Українські десантники зайшли в Луганський аеропорт

8 квітня 2014 року почались бої за Луганський аеропорт. Наші бійці стримували атаки терористів 146 днів.

Спочатку будівлю аеропорту зайняли військові тактичної групи 80-ї окремої аеромобільної бригади зі Львова. На Великдень, 20 квітня, луганські дівчата ходили вітати військових. Нашим бійцям луганчанки принесли пасхальні гостинці та разом співали гімн України.

11 червня 2014 року у зв'язку з бойовими діями аеропорт закрили.

  8 квітня 2014 року почались бої за Луганський аеропорт. Наші бійці стримували атаки терористів 146 днів
8 квітня 2014 року почались бої за Луганський аеропорт. Наші бійці стримували атаки терористів 146 днів

14 червня 2014 року до аеропорту прямував черговий конвой вантажних літаків - два борти Іл-76 та один Ан-26. Перший Іл-76 вдало здійснив посадку. Другий підбили російські найманці. Третій літак, Ан-26, змінив курс і повернувся назад. Після цього авіасполучення з аеропортом припинилось.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики повертають у Луганськ бронетехніку - ІС

6 липня проросійські бойовики вперше обстріляли установками "Град" будівлю аеропорту і його захисників. Протягом двох місяців тривали жорстокі бої. Бойовики під командуванням російських командирів вбивали наших бійців.

1 вересня 2014 року близько 300 військових АТО з боями виходили з оточеної російськими військами території міжнародного аеропорту "Луганськ".

В Луганскькому аеропорті воювали три бригади Сухопутних військ України: 1, 128 та 15. І дві десантні бригади: 25 та 80.

  8 квітня 2014 року почались бої за Луганський аеропорт. Наші бійці стримували атаки терористів 146 днів
8 квітня 2014 року почались бої за Луганський аеропорт. Наші бійці стримували атаки терористів 146 днів

"Ми заїхали в аеропорт наприкінці весни. Єдиним безпечним сполученням тоді було небо. Як особовий склад, так і боєприпаси можна було доставити небом. Але коли сталася трагедія з Іл-76, авіасполучення припинилось. Ми опинились в повному оточенні. Я розумів, що ми всі можемо потрапити в полон. Якщо почнеться наступ, підмоги не буде. Ми програємо. Але сепари боялись. У них не було точної інформації, скільки у нас бойових комплектів. У нас були "бетери" і міномети 120-ті (120-го калібру - Gazeta.ua). Набої закінчувались. Мене і побратима поранило. Я отримав поранення в ногу, він у поперек. Нас забрали в госпіталь. На цьому моя війна закінчилась. А за декілька днів пацанів накрило градами", - розповів Gazeta.ua десантник Василь Ломов з 80-ї десантно-штурмової бригади.

Бойовики терористичної ЛНР збили транспортний літак Іл-76 ВПС України під Луганськом. Трагедія сталася в розпал боїв за Луганськ, коли українські силовики обороняли позиції в міському аеропорту. Близько 1:10 ночі в український транспортний літак з військовослужбовцями, технікою і продовольством при заході на посадку влучили одразу дві ракети з ПЗРК "Игла". Бойовики продовжували розстрілювати вже підбитий літак з великокаліберного кулемета з запальними патронами, за словами тодішнього в.о. міністра оборони Михайла Коваля.

Зараз ви читаєте новину «Українські десантники зайшли в Луганський аеропорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути