вівторок, 14 червня 2016 19:00

Два роки тому збили український Іл-76 під Луганськом
5

Уламки збитого Іл-76
Фото: realgazeta.com.ua
Останнє фото знищеного пізніше Іл-76
ПЗРК "Игла" російських терористів
Місце падіння літака в Луганську
Бойовики "ЛНР" біля уламків літака

14 червня 2014 року бойовики терористичної ЛНР збили транспортний літак Іл-76 ВПС України під Луганськом.

Трагедія сталася в розпал боїв за Луганськ, коли українські силовики обороняли позиції в міському аеропорту. Близько 1:10 ночі в український транспортний літак з військовослужбовцями, технікою і продовольством при заході на посадку влучили одразу дві ракети з ПЗРК "Игла". Бойовики продовжували розстрілювати вже підбитий літак з великокаліберного кулемета з запальними патронами, за словами тодішнього в.о. міністра оборони Михайла Коваля.

На борту літака було 49 осіб: 40 бійців 25-ї Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. В результаті атаки всі вони загинули.

Загибель бійців стала найбільшою одноразовою втратою України за час проведення АТО і взагалі в історії ЗСУ. Трагедія викликала величезний суспільний резонанс в країні.

Новообраний на той момент президент Петро Порошенко оголосив 15 червня 2014 року днем ​​жалоби.

У другій половині дня в Києві люди, обурені загибеллю українських десантників, почали пікет біля посольства Росії. Незабаром протестувальники атакували будівлю місії, закидавши її камінням і яйцями, пошкодивши автомобілі і зірвавши російський прапор. Учасники пікету вимагали негайного видалення російських дипломатів з території України.

Низку високопоставлених чиновників Міноборони відсторонили від виконання обов'язків. Зокрема - начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олександра Шутова. Розпочато розслідування Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради на предмет недбалого ставлення командування до безпеки польотів в зоні АТО.

Генерал-майора Віктора Назарова, заступника керівника АТО, військова прокуратура звинуватила в недбальстві. 25 листопада 2014 року Печерський районний суд Києва ухвалив арешт Назарова, проте дозволив залишитися на волі із заставою в 365 тис. грн. Пізніше суму застави знизили до 97 тис. грн, а самому Назарову дозволили знову повернутися до виконання обов'язків. Свою провину він так і не визнав.

Досі ніхто не поніс кримінальної відповідальності за загибель 49 військовослужбовців в небі над Луганськом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два роки тому почалися бої за Донецький аеропорт

Зараз ви читаєте новину «Два роки тому збили український Іл-76 під Луганськом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути