пʼятниця, 05 серпня 2022 08:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна в боях перехоплює стратегічну ініціативу, РФ змушена змінювати пріоритети – ISW

Україна в боях перехоплює стратегічну ініціативу, РФ змушена змінювати пріоритети – ISW
ISW: Україна у війні перехопила стратегічну ініціативу. Фото: УНІАН

Українським військовим вдалося перехопити стратегічну ініціативу у боях та змусити російського ворога перерозподіляти сили.

Успіхи сил оборони, ймовірно, вперше дозволяють Києву розпочати активно формувати хід війни. Водночас російське командування змушене змінювати пріоритети зусиль у відповідь на українські контрнаступальні операції, вважають в американському Інституті вивчення війни (ISW) за підсумками 4 серпня.

Зазначається, що останнім часом Росії все частіше перекидає особовий склад і техніку в Херсонську та Запорізьку області, користуючись своїми потужностями для захоплення Слов'янська й Сіверська на Донеччині, які вона залишила. Також російські сили передислокують військову техніку, зокрема артилерію й авіацію, до окупованого Криму з інших регіонів України.

Раніше окупанти відводили або призупиняли наступальні операції на Харків та на південному напрямку, щоб зробити пріоритетним захоплення Луганської області, але здійснили це за власною ініціативою, виходячи з пріоритетів їхніх командирів, що змінюються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вище командування РФ може постати перед "дуже важким вибором" – ISW

"У цьому випадку війська РФ, схоже, реагують на загрозу українського контрнаступу в Херсонській області, а не свідомо обирають цілі, на яких зосередити свої зусилля", – йдеться в огляді.

ISW нагадав, що навіть після того, як українські війська відбили спробу РФ захопити Київ на початку війни, окупанти змогли вільно зосередити свої операції на сході.

"Підготовка ЗСУ до контрнаступу в Херсоні та початкові операції в межах цього контрнаступу у поєднанні з різким ослабленням російських сил загалом вперше дозволяють Україні розпочати активно формувати хід війни", – вважають аналітики.

Російські окупанти втратили можливість вести великі наступальні операції, адже відчувають проблеми в кадрах.

Ворог змушений перекидати свої сили з Донбасу на Херсонський і Запорізький напрямки, бо боїться контрнаступу української армії, заявив колишній командир "Азова" Максим Жорін.

Зараз ви читаєте новину «Україна в боях перехоплює стратегічну ініціативу, РФ змушена змінювати пріоритети – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути